22/02/2013

Cairopolis: fototentoonstelling in Gent

Cairopolis: fototentoonstelling in Gent

Op 25 januari 2011 streken reporters van over de hele wereld neer op het Tahrirplein, om de roep van het volk om vrijheid uit eerste hand vast te leggen. Een revolte was begonnen in Egypte.

Een jaar later gingen vier Belgische fotografen – Filip Claus, Bieke Depoorter, Zaza Bertrand en Harry Gruyaert – in Caïro op zoek naar de maatschappelijke onderstromen waarop Tahrir drijft. Ze volgden met een documentaire outsiders-blik de straten die deze stad dooraderen en sleuren ons mee in het sociale weefsel. Eerder dan te focussen op de dagelijkse stroom van nieuwsfeiten, legden ze zich toe op individuele verhalen van mensen en plaatsen die in hun eigen specificiteit andere spanningsvelden voor ons blootlegden. Deze zoektocht leverde een beeld op met veel meer dimensies dan hetgeen we in de media voorgeschoteld krijgen.

Harry Gruyaert en Filip Claus focusten zich voornamelijk op het publieke domein. Harry was gefascineerd door de satellietsteden van Caïro waar mensen in het niets lijken te verzinken tegenover megalomane bouwprojecten. Hier wordt het failliet van het techno-optimisme pijnlijk tastbaar. Hij contrasteerde dit met een reeks beelden die het organisch karakter van de binnenstad weergeeft. Filip Claus daarentegen stelt de mens centraal, en liet zich meedrijven door de straten van de stad, op zoek naar wat mensen bindt, over generaties en grenzen heen.

Zaza Bertrand en Bieke Depoorter zoeken de meer private sfeer op. Bieke brengt telkens de nacht door bij mensen die ze per toeval ontmoet en werd op die manier even deel van de intimiteit die zich binnen het gezin afspeelt. Ze trachtte het tussenmoment te vatten via de interactie tussen de mensen en hun huiselijke omgeving. Zaza spitst zich toe op jongeren uit alle lagen van de bevolking, en legt op bijna antropologische wijze intieme en herkenbare momenten in hun leefwereld vast.

Hun zoektocht levert geen beelden op die je op tv of in de krant ziet. Cairopolis vertelt het verhaal van een metropool van 20 miljoen inwoners waarin breuklijnen die ook in onze maatschappij aanwezig zijn, uitvergroot en tastbaar worden. Persoonlijke verhalen voeren daarbij de boventoon. Alle tentoongestelde foto’s dateren uit de periodes november-december 2011 en februari-maart 2012. Op en rond het Tahrirplein vallen er op dat moment tientallen doden en gewonden.

De tentoonstelling kwam tot stand op initiatief van Jan Beke. Hij initieerde eerder al het project ‘Lijn 3’ waarbij 6 fotografen een jaar lang foto’s namen in de Gentse wijk de Brugse Poort.