24/09/2013

« Verzet? » Over sociale rechtvaardigheid, verzet en de antiracistische strijd

« Verzet? » Over sociale rechtvaardigheid, verzet en de antiracistische strijd

Het is aan niemand minder dan de jonge rebel en intellectuel Thomas Decreus om het seizoen te openen, naar aanleiding van de publicatie van zijn zeer lezenswaardig boek ‘ Een paradijs waait uit de storm’. Decreus is niet alleen doctorandus aan de KULeuven, hij was ook de drijvende kracht achter de Shame-betoging in Brussel tegen het uitblijven van een regering in 2011. Verder engageert hij zich in de praktijk en als onderzoeker in de indignados-beweging. In zijn laatste boek geeft hij een interessante kijk op de noodzaak van verzet. Sinds de Arabische revoluties trokken wereldwijd honderdduizenden jongeren de straten op voor meer sociale rechtvaardigheid. De beweging was diffuus en raakte bekend onder verschillende namen: de ’indignados’, ’occupy’ of simpelweg de ’99%’. Volgens filosoof Thomas Decreus symboliseren deze bewegingen het eigenlijke beginsel van iedere democratie: het constante verzet van de machtelozen tegen de machthebbers, of van de 99% tegen de 1%. Met die gewaagde stelling gaat Decreus aan de slag om het hedendaagse politieke bestel aan een scherpe kritiek te onderwerpen. Hij ontmaskert de representatieve democratie als een verborgen aristocratie en wijst op de onverenigbaarheid van het democratisch ideaal met premissen van het neoliberale beleid en het marktdenken. Voor Beeldbrekers gaat hij verder in op de linken tussen sociale rechtvaardigheid, verzet en de antiracistische strijd.

Thomas Decreus studeerde geschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Leuven en werkt momenteel aan een doctoraat dat de conceptuele linken wil blootleggen tussen (politieke) representatie, hegemonie en macht. Hij was medeorganisator van de Shame-betoging in 2011.

 

Waar ? Pianofabriek, Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis

Wanneer ? Dinsdag 24 september 2013, om 20:00 

Toegang: 5 euro, 4 euro (studenten en werkzoekenden)/ 1,25 euro (art.27)

Een initiatief van de Pianofabriek ism Kif Kif, Masereelfond en Mo* Magazine