20/09/2013

13 tot 20 september

Egyptian security forces storm Kerdasa to expel pro-Morsi militants from tourist town19/09/2013The Independent

Egyptische veiligheidsdiensten bestormden vandaag een toeristische stad in de buurt van de piramides, versterkt door pantservoertuigen en helicopters. De inval maakte deel uit van een hernieuwde champagne van de door het leger gesteunde regering, om gewapende islamistische aanhangers van de verdreven president Morsi neer te slaan.

Bahrain opposition pulls out of dialogue with government19/09/2013Al- Monitor

Naar aanleiding van de onlangs aangenomen escalerende beveiligingsmethoden, kondigde de politieke oppositie van het land, gisteren  [18 september] aan dat ze voor onbepaalde tijd hun deelname aan de nationale dialog opschorten. Daarbij werd vermeld dat deze beslissing onderworpen zal worden aan een voortdurende toetsing in het licht van de politieke en veiligheidsontwikkelingen in het land.

L’autre visage de l’Iran19/09/2013Le Point

Sinds de « gematigde » president Hassan Rohani verkozen is, vermenigvuldigt de Islamitische Republiek de gebaren van openheid. Een truc of een keerpunt? »Vergeet de lelijke Ahmadinejad en maak plaats voor de zoete Rohani. » Dit is in wezen de boodschap die de Islamitische Republiek nu naar het Westen zendt sinds juni vorig jaar en de verkiezing van het voorzitterschap van zijn ‘gematigde’ mullah. In tegenstelling tot zijn ultra-conservatieve voorganger, heeft de massale overwinning van Hassan Rohani bij de eerste stemming, geen last van enige uitdaging. Het regime heeft deze keer geoordeeld dat men de aspiraties van eht volk dit keer niet kon verpletteren, zoals het geval was in 2009, zei de Point.fr François NICOULLAUD, oud-ambassadeur van Frankrijk in Iran.

Zeven vragen over de voortdurende ‘oorlog tegen Syrië’19/09/2013Dewereldmorgen

De aanval met chemische wapens op 21 augustus in Damascus bracht het Syrische conflict opnieuw op de politieke agenda. Wereldwijd regende het verontwaardigde reacties over deze aanval met niet-conventionele wapens die naar schatting 1.400 slachtoffers maakte. Bovendien raakten de Verenigde Staten en Rusland op ramkoers. Terwijl de VS de schuld bij het regime-Assad legde, dat een ‘rode lijn’ overschreed, bleef Rusland zijn bondgenoot steunen.

Divisions emerge among Syrian Kurdish groups19/09/2013 Al- Monitor

De partijleider van de Koerdische Democratische Unie Salih Salim, zei in Al Hayat op 18 september, dat hij bereid is om samen te werken met de interim-regering van de Syrische oppositie dat Ahmed Tohme probeert te vormen. Bovendien, zei hij dat hij niet betrokken is bij de overeenkomst tussen de Syrische Nationale Coalitie en de Nationale Koerdische Raad en dat hij « niet gebonden is, noch verantwoordelijk voor de daadwerkelijke gevolgen. »