18/10/2013

11 tot 18 oktober

Lebanon has cause for shame in its treatment of Syrian refugees– 14/10/2013– The Independent

Ze worden in immigranten- wachtrijen gesmeten en bedrogen met buitensporige huurprijzen.
Vorige week stopte ik in Sidon om walnoten te kopen van een zongebruinde man, zittend op de stoep van de oude souk. Zoals de walnoten- zacht, bijna romig binnenin hun harde bolster- hij kwam van de Syrische stad Bloudan.

Iran’s new nuclear proposal17/10/2013Al-Monitor

Iran heeft een nieuw voorstel afgekondigd om de nucleaire crisis op te lossen. Het voorstel omvat een bevriezing van de productie van verrijkt Uranium op 20 %, een belofte om zijn voorraden om te zetten naar brandstofstaven en een overeenkomst om afstand te doen van splijtstof voor een nog af te werken waterreactor, zegt een Iraanse bron die betrouwbaar is gebleken in het verleden.

Turkey’s Islamic liberals17/10/2013Al-Monitor

Samen met het “democratiseringspakket” dat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan aankondigde op 30 September, hebben conservatieve vrouwen het recht verworven een hoofddoek te mogen dragen als ze voor overheidsinstanties werken. Dit wil zeggen dat deze vrouwen, die sinds Ataturk’s culturele revolutie, en al meer dan een eeuw van publieke ruimtes geweerd worden, vanaf nu een job kunnen hebben in de publieke sector, zoals lesgeven. Turkse secularisten, als ijverige verdedigers van een ambitieuze vorm van laïcite — secularisme op z’n Frans — hebben altijd gevreesd en geargumenteerd dat bedekte hoofden automatisch leiden naar een gesloten gedachtengang. Wil deze laatste ontwikkeling dan zeggen dat de Turkse maatschappij kortzichtiger zal worden?

Palestijnse bedoeïnen : vergeten en verjaagd17/10/2013 MO*

Palestina, 17 oktober 2013 (StampMedia.be) – Het bedoeïnendorp Makhoul op de Westelijke Jordaanoever werd op 16 september 2013 volledig vernietigd. Naar aanleiding daarvan bezochten enkele EU-diplomaten het dorp op 20 september. Een incident met het Israëlische leger kwam daardoor uitgebreid in de media. Over de bedoeïnen geen woord.

Saoedi-Arabië weigert zetel in de Veiligheidsraad18/10/2013De Standaard

Saoedi-Arabië heeft vrijdag geweigerd een plaats in te nemen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het land wijst het tijdelijk lidmaatschap af, omdat de raad niet in staat zou zijn oorlogen te voorkomen en conflicten op te lossen, aldus het persbureau Reuters.