25/10/2013

18 tot 25 oktober

EU hervat onderhandelingen over toetreding Turkije– 21/10/2013– Knack

 De Europese Unie en Turkije gaan opnieuw overleg voeren over de Turkse toetreding tot de Unie. De EU-lidstaten willen begin november een nieuwe overlegronde met het land.

Tunisie : la crise politique tourne au chaos– 24/10/2013– Le Monde

Wie wil chaos in Tunesië ? Welke onderneming, welk netwerk zet zich in om het land te destabiliseren? De vraag brand op de lippen na de moord op zes agenten van de nationale garde, op woensdag 23 oktober. Ze werden onder vuur genomen omdat ze zich voorbereidden om een huis, waar vermoedelijk een gewapende groep verbleef,  te onderzoeken in Sidi Ali Ben Aoun, dicht bij Sidi Bouzid , de bakermat van de Tunesische revolutie.

Versterken van grenscontroles is een zwaktebod-24/10/2013De Morgen

Wat blijft er over van de fundamentele Europese waarden als vluchtelingen verdrinken bij Lampedusa, zo vragen enkele academici zich af, onder wie Dirk Jacobs en Rik Coolsaet. Dirk Jacobs is als professor sociologie verbonden aan de ULB. Rik Coolsaet is als gewoon hoogleraar internationale betrekkingen verbonden aan de UGent.

Syrie : les combats continuent, le désarmement chimique se met en place25/10/2013 Le Monde

Het Syrische leger heeft op donderdag 24 oktober een belangrijke stad in de buurt van Damascus in beslag genomen, terwijl het regime op het punt stond het programma voor de vernietiging van zijn chemisch wapenarsenaal, te leveren aan de internationale organisatie moet toezien op het proces.

Déjà fragilisée, Beyrouth s’enfonce, plombée par la crise syrienne25/10/2013L’Orient le jour

In het kader van de afsluiting van het project ‘Frans-Libanese Ceder’ over de globalisering en de metropoolvorming van Beiroet, organiseerde de vakgroep Geografie van de Universiteit Sint-Jozef een seminarie rond het thema “ Beiroet, tussen globalisering en Syrische crisis.”