04/10/2013

20 tot 27 september

U.N. Deal on Syrian Arms Is Milestone After Years of Inertia 26/09/2013The New York times

VERENIGDE NATIES- De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn tot een akkoord gekomen betreffende een resolutie die vereist dat Syrië haar chemische wapens opgeeft, maar er zullen geen automatische sancties volgen als Syrië zich niet aan de resolutie houdt, meldden functionarissen donderdag.

Le journaliste Ali Anouzla dans les griffes du pouvoir26/09/2013Courrier International

Na een week in voorarrest, werd de freelance journalist Ali Anouzla op 24 september in hechtenis geplaatst wegens het aanzetten tot terrorisme. Een willekeurige arrestatie door een macht die autoritaire praktijken naleeft, kaart Hicham el-Alaoui aan.

Europa kiest voorzichtige opstelling in VN-Syriëresolutie –26/09/2013Mo*

Herman Van Rompuy, de president van de Europese Raad, verklaarde in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) dat de Europese Unie (EU) een duidelijke resolutie voor het Syriëconflict wenst, maar kiest geen kant in het dispuut tussen Rusland en de VS. De Europese Commissie (EC) liet in een persbericht weten dat de EU en haar lidstaten samen de grootste donor van nood- en herstelhulp in Syrië uitmaken.

Iran : rencontre historique Kerry-Zarif et reprise des négociations27/09/2013LeMonde

Catherine Ashton, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de Europese Unie, kondigde donderdag 26 september bij de VN aan, dat de onderhandelingen over nucleair Iran hervat zullen worden op 15 en 16 oktober in Genève.
Mevrouw Ashton verklaarde dit na een onaangekondigde ontmoetting over dit dossier met het hoofd van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, en zijn ambtgenoten van de grote mogendheden, waaronder de Verenigde Staten, in de zijlijn van de Algemene Vergadering van de VN.

Liberté d’experssion En tunisie : Tours de vis  –27/09/2013Lepoint

Een rapper werd donderdag opnieuw veroordeeld tot 6 maanden cel. Een reden tot bezorgdheid voor de oppositie en mensenrechtenorganisaties.
Met de armen op de rug, het hoofd naar beneden, veroordeelde Klay BBJ de shock: “ zes maanden gevangenis” voor verachting van een agent en onfatsoenlijk gedrag. Afgezien daarvan, hebben kinderen van de school naast de deur, die hem begroet hebben met fluitjes en applaus bij zijn aankomst aan het tribunal van Hammamet, hebben aanvankelijk aarzelend een manifestatie geïmproviseerd. “Laat Klay vrij!” riepen ze en maakten stofwolken onder het kwade blik van een toezichthouder.