31/10/2013

25 oktober tot 1 november

Erdogan Rebuilds Ties to Iraq– 29/10/2013– Al-Monitor

Het is geen geheim dat er weinig liefde is tussen de Turkse Premier Recep Tayyip Erdogan en de Iraakse Premier Nouri al-Maliki. Ze hebben beide beledigingen uitgewisseld en beschuldigen elkaar van het opstoken van de sektarische verdeeldheid in de region langs de eeuwenoude soennitische-sjiitische breuklijn.

Israel frees 26 Palestinian prisoners as part of US-brokered peace deal– 30/10/2013– The Independent

Israël liet deze morgen vroeg zesentwintig Palestijnse gevangen vrij, in overeenstemming met de VS-bemiddelde vredesdiplomatie. Ze gingen huiswaards als helden, terug naar hun vreugdevolle families in de Westbank en Gaza.

La santé du Roi du Maroc et le délire algérien : L’intox, arme du faible– 30/10/2013L’opinion

Op het moment dat de Algerijnse Minster van Buitenlandse Zaken, Ramtane Lamamra, de Marokkaanse pers beschuldigde van de Algerijnse-Marokkaanse relaties op te hitsen, bracht de Algerijnse Media dinsdag iets briljant uit die de theorie over een nieuw hoofd van de diplomatieke afdeling van de oostelijke buur volledig sloopte en vooral het tegendeel bewees van hun beweringen.

Jordanie : le cauchemar syrien– 31/10/2013 Le Point

Nadat honderduizenden Palestijnen onderdak kregen, na de onafhankelijkheid van Israël in 1948 en de 450 000 Irakezen, die de oorlog in hun land ontvluchtten in 2003, zijn het nu 600 000 Syriërs die Jordanië ‘gewonnen’ hebben om aan het conflict die er woedt sinds 2011 te ontsnappen. Deze nieuwkomers doen de rijen Syriërs aanzwellen (ongeveer 70 000) die zich al langer in het land vestigden, en de economie van de Hasjemitische monarchie verzwakken.

‘Syrië kan niet langer chemische wapens maken’– 31/10/2013Knack

De installaties die het Syrische regime had aangegeven voor de productie van chemische wapens zijn vernietigd. Dat zeggen bronnen binnen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).
De installaties zijn onbruikbaar gemaakt, een dag voor de deadline die aan Syrië was gesteld.