08/11/2013

1 tot 8 november

Another Egyptian president on trial5/10/2013– Al-Monitor

Caïro- Enkele maanden geleden, ergens na de woelige periode die in November begon, waarvan Mohammed Morsi getuige was, door zichzelf als almachtige heerser van Egypte te verklaren. Het referendum over de grondwet, het begin van toenemend geweld en woede, felle politieke confrontatie en een razend vuur van maatschappelijke verdeeldheid die volgde, ik herinner mij het zien van een eigenaardig maar zeer te verwachten gefotoshopt beeld op dat moment. Het was een beeld met Morsi’s gezicht bijgewerkt over een beroemde foto van Hosni Mubarak achter de tralies tijdens zijn proces.

Saoedi-Arabië leidt de contrarevolutie5/11/2013Mo*

Qatar geeft de Moslimbroeders financiële, politieke en mediatieke steun in de Arabische Lente.
Saoedi-Arabië spaart moeite  noch middelen om de volksopstanden te gebruiken om concurrenten uit te schakelen en bevriende leiders in het zadel te houden. Maar de Saoedi’s hebben niet alle touwtjes in handen.

PLO official urges global probe into Arafat ‘killing’– 7/11/2013Al-Ahram English

Het centraal comite van de PLO zal samenkomen onder leiding van president Mahmoud Abbas, om de nieuwste inzichten met betrekking tot de moord van de Palestijnse leider Yasser Arafat te bespreken.

Berberdorpen in Zuidoost-Marokko verzetten zich tegen zilvermijn– 7/11/2013 Dewereldmorgen

Zeven berberdorpen in de Marokkaanse Anti-Atlas, zo’n 150 km ten zuidoosten van Ouarzazate, protesteren al meer dan 26 jaar tegen een mijnbedrijf dat in hun streek een van de grootste zilvermijnen van het land uitbaat.

Kerry to join Iran nuclear talks in bid to reach deal8/11/2013Al-Ahram English

De Verenigde Staten kondigde aan dat de international gemeenschap de sancties tegen Iran enigszins kan verlichten in de beginfase van de gesprekken over een alomvattende nucleaire deal.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zal deelnemen aan nucleaire gesprekken tussen de grote mogendheden en Iran in Genève op vrijdag, in een poging op een een decennia-oude impasse over de atomaire doelstelling van Teheran op te lossen.