15/11/2013

8 tot 15 november

Syrische economie zal jaren nodig hebben voor herstel11/11/2013– Mo*

WASHINGTON, 11 november 2013 (IPS) — Nu al staat vast dat de Syrische economie tientallen jaren zal nodig hebben om te herstellen van de burgeroorlog. De consumptie is dramatisch gedaald, honderdduizenden banen gingen verloren.

Iran’s red line on enrichment12/11/2013al-Monitor

Waarom wankelden de onderhandelingen van 7-9 november tussen Iran en de 5 permanente leden van de VN Veiligheidsraad en Duitsland ( de zogenaamde P5+1) over het omstreden nucleaire programma van Iran, ondanks de hoge verwachtingen op een overeenkomst?

 

Arab societies must build ‘citizen-states’– 14/11/2013al-Monitor

Een belangrijk gevaar waarmee de Arabische wereld geconfronteerd wordt in het kielzog van opeenvolgende revoluties, is niet een golf van politieke islam, maar eerder de toestan van geweld en chaos die het gevolg is van het uiteenvallen van de voormalige regimes, die veiligheid oplegden door middle van geweld en onderdrukking. Dit gevaar is het gevolg van de afwezigheid van een alternatief systeem om zowel de veiligheid te handhaven als het garanderen van een deelname van de verschillende segmenten in de samenleving.

Histoire. Comment le Maroc a été vendu– 15/11/2013 Telquel

Het protectoraat begon niet in 1912, maar in 1830. Door schulden, bedreiging en druk zorgden ervoor dat de sultans verkozen te verkopen in plaats van af te zien van de troon. Een overzicht van de finaciële geheimen en politieke intriges die het land leidde tot de grootste vernedering in haar geschiedenis.

Al-Qa’ida-linked Syrian rebels ask for ‘understanding and forgiveness’ after mistakenly decapitating the wrong person

15/11/2013The Independent

Al-Qaeda verbonden rebellen in Syrië vragen “begrip en vergeving” nadat ze toegaven per ongeluk een mede rebel-soldaat onthoofden.