20/12/2013

13 tot 20 december

La dernière carte des frères18/12/2013al-Ahram Hebdo

Aangezien ze het medeleven van de Egyptenaren niet konnen winnen door de protesten, proberen de Moslim Broeders terug terrein te winnen op de universitaire scène, waar ze een vaste plaats hebben.

Libië ruilt idealen van de revolutie in voor fatwa’s – 19/12/2013Mo*

TRIPOLI, 19 december 2013 (IPS) Libië is op weg een tweede Afghanistan te worden als het gaat om vrouwenrechten, zegt Aicha Almagrabi, een Libische schrijfster en vrouwenrechtenactiviste. Persagentschap IPS sprak met haar in Tripoli.

Netanyahu delivers hard-line speech at Likud convention– 19/12/2013- Al Monitor

Alsof er geen akkoord ondertekend werd tussen de wereldmachtenen Iran, en met dezelfde oude dreigende retoriek, wijdde premier Benjamin Netanyahu een groot deel van zijn toespraak op 18 december, op de Likud Partij conventie aan het Iraanse nucleaire programma. Zijn bottom line is ook niet veranderd: Israël zal een nucleaire bom niet aanvaarden.

Crackdown shatters AKP ‘anti-corruption’ taboo– 19/12/2013Al Monitor

Sinds de ochtend van 17 december, heeft het Turkse publiek schokgolven onvervonden als gevolg van de massale anit-corruptie operaties, die rechtsteeks betrekking hebben op de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en zijn Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Er zijn enorme beschuldigingen van omkoping tegen vier belangrijke ministers waarvan bekend is dat ze dicht bij de premier staan: Erdogan Bayraktar, minister van Milieu en Urbanisatie; Muammer Guler, minister van Binnenlandse Zaken; Zafer Caglayan, minister van Economie; en Egemen Bagis, minister van EU zaken.

Dette extérieure : le Liban 2e au classement régional – 20/12/2013–  l’Orient du jour

Een rapport van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) merkte op dat de externe schuld van het land van Ceder eind juni, slechts door één land in de regio werd overschreden.