13/12/2013

6 tot 13 december

Egypte-Qatar : hier amis, aujourd’hui ennemis – 11/12/2013al Ahram Hebdo

Na Turkije, waarvan de ambassadeur enkele weken geleden werd verbannen, is het de beurt aan Qatar om spanningen met Egypte te ervaren. Sinds 3 juli,  wanneer de voormalige president Morsi afgezet werd, hangen de Egyptische-Qatarese relaties aan een zijden draadje.

Israel opens ‘de facto jail’ for migrants – 12/12/2013Al Jazeera

Israël is begonnen met Afrikaanse asielzoekers in een nieuw detentiecentrum te plaatsen, in de zuidelijke woestijn van het land, dit werd in een beweging fel bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties.

EU failing Syria refugees, says Amnesty International report – 13/12/2013- BBC news world

Europese leiders zouden zich moeten schamen door het schamele aantal vluchtelingen uit Syrië die ze maar willen hervestigen, zegt Amnesty.

Formation du gouvernement… en attendant Godot – 13/12/2013 l’Orient du jour

De Republiek lijkt zich eindelijk tot een “passieve” modus gekeerd te hebben, en verleend zichzelf al een vroege vakantie nog voor het vakantie seizoen.

Het jaar van de detente voor Iran – 13/12/2013Mo*

Brussel, 13 december 2013 (IPS) — In 2013 gebeurde wat niemand een jaar eerder had durven voorspellen: Iran sloot na onderhandelingen een akkoord met de 5+1-coalitie en beloofde de verrijking van uranium op te schorten. In ruil komt er een versoepeling van de sancties tegen het land.