24/01/2014

17 tot 24 januari

Fronde d’Oman contre l’Arabie Saoudite – 22/01/2014– Orient XXI

In tegenstelling tot Saudi-Arabië, dat opgesloten zit in zijn vijandigheid tegenover Iran, heeft Oman altijd een goed nabuurbeleid weten te handhaven met de Islamitische Republiek. Terwijl Riyad in sjiitisch Iran een gevaarlijke politieke en religieuze rivaal ziet voor haar eigen hegemonie in de Golf, ziet Muscat het land als een noodzakelijke partner met wie samenwerking vereist is voor de regionale stabiliteit.

NDC extends Hadi’s term for one year on a day marked by assassination – 23/01/2014–  Yemen Times

Volgens het document, het zogenaamde ‘ Solutions and Garantees Document’, verlengde de NDC de ambtstermijn van president Abdu Rabu Mansour Hadi met een jaar. De conferentie keurde ook federalisme goed als nieuwe staatsstructuur van Jemen.

Turkey seals border against al-Qaeda – 23/01/2014– Al Monitor

De onrust aan de Turkse grens nag rote operaties van het Syrische leger in Aleppo en Idlib zal waarzijnlijk verergeren. De zet van het regime dreef de opposite naar het noorden tegen de grens en gaf aanleiding tot een machtsstrijd tussen de twee. De Turkse grens, die momenteel al het toneel is van cruciale ontwikkelingen als gevolg van de passage van vluchtelingen, militanten, wapens en munitie, also ok traditonale smokkelaars, werd nog meer volatiel door de clashes tussen het Islamitische Front en de aan al-Qaeda gelieerde Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS).

A Davos, l’offensive de charme du président iranien Hassan Rohani – 24/01/2014Le Monde

The Iraanse president Hassan Rouhani stal op donderdag 23 januari, tijdens het World Economic Forum in Davos ( Zwitserland), opnieuw de show van zijn vijand, de Israëlische premier Benyamin Netanyahu. In een charmeoffensief naar de westese zakenlieden nodigde hij hen uit om te investeren in Iran.

Le président iranien, Hassan Rohani (Photo Reuters : Keith Bedford).

Le président iranien, Hassan Rohani (Photo Reuters : Keith Bedford).

 

Cairo hit by three bomb blasts on Friday, killing 5 – 24/01/2014- Al-Ahram English

 

Er vonden Drie afzonderlijke bomaanslagen plaats in Great Cairo op vrijdag ochtend, waarbij minstens vijf mensen het leven lieten en tientallen anderen gewond geraakten. Dit aan de vooravond van de verjaardag van de opstand in 2011 die Hosni Mubarak ten val bracht.