31/01/2014

24 tot 31 januari

De Syrische uitdaging stopt niet aan de onderhandelingstafel – 22/01/14 – De Morgen

Vandaag vindt de Genève II-conferentie voor vrede in Syrië plaats. België zal niet mee aan tafel zitten en meet zichzelf een bescheiden rol toe. Het zijn de grootmachten in de Veiligheidsraad en in de regio die op de strijdende partijen kunnen wegen. Iedereen beseft dat een staakt-het-vuren slechts mogelijk is wanneer zij resoluut voor een politieke oplossing kiezen.

Genève II : la désillusion des combattants syriens – 23/01/2014 – TV5 Monde

Terwijl de conferentie voor een mogelijke poltieke oplossing in Syrië geopend is sinds woensdag 22 januari in Montreux, in Zwitserland, wordt op het terrein van de vechtende rebellen bitterheid geuit. Vluchtelingen in Arsal in Libanon, maken zich geen illusies over een mogelijke oplossing voor de crisis; voor is Genève II alleen maar een versterking van Bashar al-Assad.

Turkey faces a ‘war’ within its borders as Prime Minister Erdogan cracks down on opponents – 23/01/2014 – The Daily Telegraph

Posters van de kandidaten behangen de muren van de wijk Qassim Pasha in Istanbul, om bewoners aan te sporen hun stem uit te brengen in de lokale en nationale verkiezingen later dit jaar.
In het afgelopen decennium was de electorale beslissing binnen de bouwvallige woonblokken en theehuizen van deze buurt – een van de armste in de stad- een uitgemaakte zaak.

Egypt in Year Three – 24/01/2014 – The Nation

25 januari 2011, was een moment van transformatie voor Egypte. De straten werden overstroomt door duizenden demonstranten die op riepen tot de val van het sclerotische regime van Hosni Mubarak. Ze confronteerden de beruchte veiligheidsdiensten op Nationale Politie Dag  en wakkerden een massale opstand aan die door de hele wereld galmde.

Different Policies, the Same Game: Syrian and Palestinian Refugees in Egypt 28/01/2014 – Jadaliyya

Aanhoudend conflict in het Midden-Oosten en Noord-Afrika de afgelopen tien jaar heeft een plotselinge, periodieke stijging veroorzaakt in het aantal vluchtelingen, eerst Irakezen, dan Libiërs en het meest recent Syrische vluchtelingen. De belangrijkste groepen vluchtelingen in het land, sinds de jaren 1990 komen echter uit de Hoorn van Afrika.

Nétanyahou immobile face à l’isolement croissant d’Israël 29/01/2014 – Le Monde

De partijleiders van Israëlisch links vergelijken de eerste minister met de kapitein uit ‘Titanic’ : zoals Edward Smith, die de berichten die ijsbergen signaleerden negeerde, zo blijft Benyamin Netanyahou doof voor de waarschuwingen van diegenen die een diplomatieke ramp voorspellen voor Israël, onder de vorm van het definitieve falen van de twee-staten-oplossing, samen met een groeiend internationaal isolement.

Camp de réfugiés près de Gaziantep, au sud de la Turquie © OZAN KOSE/ AFP