27/01/2014

Israëlische Academia onder vuur

Analyse

Israëlische Academia onder vuur

Door Sigrid Vertommendoctoraatstudent en assistente aan de Middle East and North Africa Research Group (Menarg) van de Universiteit Gent.

De Israëlische universiteiten kregen het de voorbije maanden zwaar te verduren. Een eerste klap werd toegebracht door de nieuwe EU richtlijnen die stellen dat universiteiten in de Bezette Gebieden geen kandidaat meer zijn voor Europese beurzen, leningen of prijzen. Een tweede pijnpunt  is het toenemende succes van de internationale boycotcampagne tegen Israëlische universiteiten (PACBI) die onlangs onderschreven werd door de invloedrijke American Studies Association (ASA). De Israëlische Academia wordt op die manier gedwongen om zich te bezinnen over haar rol in het voortduren en consolideren van het Palestijns-Israëlisch conflict.

Verder lezen