21/02/2014

14 februari tot 21 februari

Libanon beschikt over een nieuwe regering – 15/02/2014 – Le Monde

Libanon beschikt sinds zaterdag 15 februari over een verzoeningsregering na een blockage van bijna een jaar tussen de rivaliserende kampen. « Na zes maanden van pogingen, geduld […] is een regering van nationale verzoening opgericht », bevestigt de nieuwe eerste minister, Tammam Salam, na de afkondiging van de namen van de 24 ministers.

Nasrallah verdedigt het offer van de inzet van Hezbollah in Syrië – 16/02/2014 – L’Orient-le-Jour

De secretaris-generaal van Hezbollah, Hassan Nasrallah, verdedigde zondag het engagement van zijn partij in de Syrische strijd, naast de reguliere troepen. Hij bevestigt dat de strijd een « offer is die de moeite loont ».

Idris al-Senussi : een prins die Libië redt? – 17/02/2014 – Sud Ouest

De prins Idris al-Senussi brengt binnen enkele weken de meest belangrijke Libische stammen samen. Hij hoopt een raad van wijzen te installeren en dat hij als persoon de eenheid van het land kan terugbrengen […] De prins bevestigt vandaag dat hij de troon niet wil heropeisen, ondanks het feit dat de regering in Tripoli enkele weken geleden alle leden van de koninklijke familie hun rechten en goederen per decreet teruggaf.

le-prince-idris-al-senussi-l-un-des-heritiers-du-trone_1632767_800x400

© Photo B.B. Prins Idris al-Senussi, één van de erfgenamen van de Libische troon, Parijs.

Abbas brengt vredesboodschap aan Israëlische studenten – 18/02/2014 – Al Monitor

Wanneer Palestijns eerste minister Mahmoud Abbas en 300 Israëlische universiteitsstudenten samenkwamen in Ramallah op 16 februari, heeft Abbas meer dan één doel bereikt. Hij gaf het Israëlische publiek ook een vredesboodschap mee en benadrukte – voor het Palestijnse volk, maar ook de volledige regio – op welke vlakken de Palestijnse onderhandelaars compromissen willen sluiten.

Hoe Jihadi’s leven in Jordanië – 18/02/2014 – BBC News

Het is de voormalige woonplaats van Abu Musab al-Zarqawi, de leider van al-Qaeda in Irak, gedood in een luchtaanval van de VS in 2006. Eén van de huidige inwoners is een jihadi genaamd Abdullah, die recent teruggekomen is van de Syrische strijd.

Buitenlandse Zaken roept Belgen in Egypte op tot verhoogde waakzaamheid – 18/02/2014 – De Morgen

Buitenlandse Zaken roept Belgen die in Egypte zijn of het land gaan bezoeken op tot verhoogde waakzaamheid. « Alle reizen naar Noord-Sinai, Zuid-Sinai behalve Sharm El Sheikh en het grensgebied met Soedan en Libië blijven absoluut te vermijden wegens de ernstige veiligheidsproblemen in die regio.