28/02/2014

21 februari tot 28 februari

Bouteflika à nouveau candidat : il n’a pas encore de dauphin incontestable – 25/02/2014 – Le Nouvel Observateur

Abdelaziz Bouteflika is zichtbaar veranderd door het cerebrovasculair accident (CVA) dat hem afgelopen lente heeft getroffen, waardoor hij lange tijd werd gehospitaliseerd in Frankrijk. Zelfs nu hij niet meer recht kan staan of een speech houden probeert hij toch te allen koste aan het hoofd te blijven van de Algerijnse regering die hij reeds 14 jaar leidt.

 

ALGERIA-FRANCE-POLITICS-BOUTEFLIKA-HEALTH

 © AFP. De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika is presidentskandidaat voor April, desondanks de acute verslechtering van zijn gezondheid.

Queue for food in Syria’s Yarmouk camp shows desperation of refugees – 26/02/2014 – The Guardian

Het is een zeer triest beeld te moeten aanschouwen: een grote massa – die strekt zo ver het oog kan zien – van mannen, vrouwen en kinderen lopen  in het Yarmouk-kamp in Damascus door de straat, omgeven door een landschap dat verwoest is door oorlog.

26 doodvonnissen in Egypte om beramen aanslagen – 26/02/2014 – De Volkskrant

Een Egyptische rechtbank heeft woensdag 26 mensen ter dood veroordeeld omdat ze aanslagen zouden hebben beraamd op schepen in het Suezkanaal. Dat hebben bronnen binnen de Egyptische justitie gemeld.

Ecoutes, purges, affaires : tout comprendre de la crise en Turquie – 27/02/2014 – Le Monde

Het ‘AKP-systeem’, zoals het soms wordt genoemd verwijzend naar de conservatieve Turks-islamitische partij uitgebouwd door Recep Tayyip Erdogan, het kopstuk die al 12 jaar aan het hoofd staat van die partij, wankelt. De Gülen-beweging, sinds 2002 partner van de AKP, is vorig jaar begonnen met een hevige machtsstrijd tegen de regering.

L’arme démographique de l’Iran – 27/02/2014 – Orient XXI

De zogenaamde ‘Gids van de Revolutie’ heeft een onverwacht statement gemaakt in het bijzijn van enkele Iraanse leiders. Hij stelt voor om vanaf heden de geboortepolitiek, in 1989 ingevoerd door ayatollah Khomeini, te verlaten en te kiezen voor een beleid van bevolkingsgroei. Deze ommedraai, die grotendeels onopgemerkt is voorbijgegaan in het buitenland, past binnen de strategische politieke aspiraties van het land.

Armed groups on rise in Anbar – 27/02/2014 – Al Monitor

De escalatie van de Anbar-crisis inzake zowel de ontwikkelingen op de straat als de repercussies op het politieke vlak, heeft als gevolg dat sommige Irakezen vijandig staan ten opzichte van de staat en haar instellingen, en heeft er ook voor gezorgd dat vooroordelen over andere stammen en etnische groepen opflakkeren binnen de bevolking.

UN Security Council approves Yemen sanctions – 27/02/2014 – Asharq al-Awsat

De VN-Veiligsheidraad heeft afgelopen woensdag unaniem een reeks sancties aanvaard die het mogelijk maken om individuen te straffen die beschuldigd worden van de politieke transitie in Jemen te ondermijnen. Resolutie 2140 van de Veiligheidsraad geeft de mogelijkheid om bezittingen te bevriezen en restricties in te stellen die de mobiliteit beperken gedurende een periode van één jaar. Het inwerkingtreden van de resolutie wordt opgevolgd door een onafhankelijke commissie van de Veiligheidsraad.