25/02/2014

Perscommuniqué We Tube

Prijsuitreiking We Tube, Smash Clichés in a Clip

Op donderdag 20 februari vond de prijsuitreiking van de videowedstrijd “We Tube, Smash Clichés in a Clip” plaats te Brussel. Ongeveer 75 personen waren aanwezig bij de prijsuitreiking. De prijzen werden uitgedeeld door de jury, vertegenwoordigd door Billal Fallah en Evelyne Huytebroeck, minister van de Federatie Wallonië-Brussel verantwoordelijk voor jeugd en sociale zaken. Zij reikten prijzen uit aan 6 filmpjes van de 17 deelnemende kortfilms die werden ingezonden na de lancering van de wedstrijd in mei 2013.

De filmpjes die gemaakt werden door jongeren tussen 15 en 25 jaar hadden als doel om clichés en culturele vooroordelen te doorbreken. Jongerenorganisaties en scholen uit de Brussel, Antwerpen en Gent en omstreken waren talrijk aanwezig op deze eerste editie van de wedstrijd.

De eerste prijs werd gewonnen door de jongeren van La Gerbe Amo, Atmosphères en Infor Jeunes voor hun filmpje “Je ne suis pas raciste mais…”. Zij winnen een reis met deelname aan een cultureel festival in Marokko. De prijs van het hart werd door de jury uitgereikt aan de jongeren van TV Ekkergem, VZW Jong en de Vieze Gasten voor hun filmpje “De integratieklassen van de Brugse Poort” en zij wonnen hiermee een filmopleiding op maat. De publieksprijs werd gewonnen door de school Denis Grésiac van Berchem met de film “Who is there?!”. Zij kregen 10 cinematickets cadeau.

De minister Evelyne Huytebroeck deelde vervolgens drie cheques uit voor de “Prijs van de organisaties en scholen”. De Federatie Wallonië-Brussel deed een schenking van 1000€ voor de drie prijzen om zo de jongeren te ondersteunen in hun initiatief. De jongerenraad van Elsene won 250 euro voor “Effet Domino”. De school Leonardo Lyceum Antwerpen won eveneens 250 euro voor “Meetings”. Vijfhonderd euro werd toegewezen aan de toneelacademie van Borgerhout voor hun kortfilm “Smash Clichés”. Voor de minister was het belangrijk om het project te ondersteunen: “[…] Wij, die onszelf engageren op politiek vlak om de mensen harmonieus te laten samenleven worden geregeld geconfronteerd met vooropgestelde ideeën, een al te simplistische discours, de intolerantie die voortkomt uit het niet erkennen van de andere voor wie hij is. Voorstellen aan jongeren om na te denken over de stigmatiserende onwaarheden en hierover vervolgens zelf te reflecteren met behulp van media die ze steeds beter beheersen en die steeds meer beschikbaar worden, dat is een fantastisch idee.

Béa Diallo, de schepen van jeugd en gelijke kansen van de gemeente Elsene was ook aanwezig om de jongeren te ondersteunen. Hij kwam de deelnemers van de wedstrijd toejuichen en feliciteren.

Dit project werd gerealiseerd door de leden van het Belgisch netwerk van de Anna Lindh Stichting en gecoördineerd door het MEDEA instituut in het kader van een gemeenschappelijk project om bruggen te slaan tussen culturen. De Anna Lindh Stichting is een Euro-Mediterraans netwerk dat 42 landen omvat. Het voornaamste doel is om het onbegrip en de stereotypes die onze relaties met elkaar en met andere gemeenschappen in de regio aantasten te overbruggen. Deze taak is enorm belangrijk geworden dit laatste decennium. De Anna Lindh Stichting wil bijdragen tot het maken van een ruimte van welvaart, coëxistentie en vrede door het vertrouwen in de wederzijdse dialoog te herstellen en de lacunes in de gemeenschappelijke perceptie op te vullen, alsook door het leren omgaan met diversiteit te stimuleren.

Het doel van de wedstrijd was het bevorderen van de ontmoeting, de dialoog en het samenwerken zodat de vooroordelen zouden verdwijnen. In ons dagelijks leven categoriseren we allemaal. Het is onvermijdelijk en we lopen steeds het risico snel af te glijden naar veralgemeningen. Sommigen daarvan doen minder kwaad zoals “zwarten lopen snel”, “zij hebben ritme in hun lichaam”. Maar andere stereotypen zijn schadelijker en kunnen leiden tot uitsluiting, discriminatie en zelfs racisme. Denk maar aan veel voorkomende stereotypen als “Marokkanen zijn dieven”, “Nederlanders zijn gierigaards”, “zwarten zijn lui”, “Oost-Europeanen zijn criminelen”. Het wordt problematisch wanneer mensen zich laten leiden door deze stereotypes. Racisme is helaas nog alomtegenwoordig: op het werk, op school, wanneer men een logement zoekt etc. De media spelen terzelfdertijd een belangrijke rol in het bevorderen van een positieve beeldvorming. De eerste editie van de videowedstrijd was een echt succes omwille van het aantal deelnemende jongeren, de knappe kortfilms met sterke boodschappen over het thema.

IMG_0442 copie 

 

 

 

DSC_0205

 

 

 

 

 

 

DSC_0095