10/02/2014

31 januari tot 7 februari

Syrische erfgoed in puin – 04/02/2014 – Courrier International
De oorlog in Syrië heeft al meer dan 130.000 slachtoffers gemaakt. De beelden laten zien dat ook historische gebouwen en sites erkend door UNESCO erdoor vernietigd worden.
© Photo Alamy-Photo AFP/Jalal al-Halabi. Omajjaden moskee in Aleppo, voor en na het bombardement.

De nucleaire onderhandelingen met Iran zouden kunnen profiteren van de verschuiving in Israël  – 05/02/2014 – Al Monitor

Sinds de verkiezing van president Hassan Rouhani afgelopen zomer, hebben Rouhani en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif, het discours van de Islamitische Republiek echter veranderd op een manier dat het leger en de Israëlische inlichtingendiensten het opmerkten. Dit is echter nog niet officieel erkend door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn aanhangers in het Congres.
Vrijdag 7 februari werd met een eerste bus een groep burgers geëvacueerd die sinds meer dan anderhalf jaar vastzaten in de belegerde wijken van Homs in het centrum van Syrië. Volgens een Syrische NGO « hebben twintig burgers, in het bijzonder oude mensen, de oude stad verlaten met een bus. »
Bijna drie jaar na de opstand van het Parelplein, heeft de kroonprins van Bahrein Salman bin Hamad al-Khalifa voor een verrassing gezorgd door de politieke actoren te ontvangen, met inbegrip van de sjiitische oppositie.
Sterke afhankelijkheid van gewassen die veel water nodig hebben, een grote waterkrachtcentrale in het Nijlbekken en het stijgende grondwaterniveau bij eeuwenoude monumenten zijn dringende kwesties voor de volgende Egyptische president. Of dat nu een burger of een militair is.