17/02/2014

7 februari tot 14 februari

In Genève lopen de Syrië-onderhandelingen vast – 11/02/2014 – Le Monde

Tijdens de tweede onderhandelingsronde in Genève, Zwitserland, wordt er voor de vredesgesprekken tussen de Syrische overheid en de oppositie geen significante vooruitgang geboekt. Beiden erkennen het falen van de gesprekken, maar leggen de verantwoordelijkheid bij de andere partij.

4364631_3_784b_le-porte-parole-de-la-coalition-nationale_3c4180dd64fbc4aa0f919477d5efe8e0

© AFP/Philippe Desmazes. Woordvoerder van de Coalitie, Louay Safi, bij de media, in Genève.

77 doden tijdens militaire vliegtuigcrash in Algerije – 11/02/2014 – Le Nouvel Observateur

Op dinsdag 11 februari zijn 77 personen gestorven en één gewond omwille van een crash met een militair vliegtuig, aldus het ministerie van Defensie in Algerije.

Eenmaking van Cyprus: hervatting van onderhandelingen – 11/02/2014 – Le Soir

Een bijeenkomst tussen de Grieks-Cypriotische politieke leider Nicos Anastasiades en de Turks-Cypriotische leider is vastgelegd op 10.30 in Nicosia, op de ‘Groene Lijn’. Deze zone is onder VN-controle en lijnt de twee staten al 40 jaar lang af.

Duizenden Israëli’s betogen tegen vredesgesprekken – 13/02/2014 – De Morgen

Enkele duizenden jonge Israëli’s hebben, vergezeld van een aantal regeringsleden, op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever gedemonstreerd tegen alle vredesoverleg met de Palestijnen. Van de illegale nederzetting Maale Adumim trokken zij naar het zogenaamde E1-gebied. Het protest was ook gericht tegen de « knieval » van premier Benjamin Netanyahu, die onder « internationale druk » plannen om een nieuwe Joodse kolonie te bouwen tussen Maale Adumim en Jeruzalem voorlopig heeft bevroren.

Vladimir Poetin anticipeert op presidentiële kandidatuur door Egyptische legerchef – 13/02/2014 – The Guardian

Vladimir Poetin wenst Egypte’s legerchef de overwinning toe in de volgende presidentiële verkiezing, ondanks dat deze zijn kandidatuur nog moet aankondigen. Hiermee toont hij Ruslands wens om op militair en ander vlak uit te breiden bij een VS-bondgenoot in het Midden-Oosten.

Irakese media gekenmerkt door politieke, sektarische vooroordelen– 13/02/2014 – Al Monitor

De media in Irak zijn ongetwijfeld veranderd in marketing- en propagandakanalen, desondanks het eigen benadrukken van objectiviteit. De politieke autoriteiten gebruiken de media uitvoerig, waardoor ze de zogenaamde vierde macht veranderen naar een medium voor staatspropaganda.