25/02/2014

Prijsuitreiking van de videowedstrijd « We tube, Smash cliches in a clip », culturele clichés bekritiseren

Door Marjon Goetinck en Hélène Tuypens, MEDEA Instituut

Afgelopen donderdag vond de prijsuitreiking van de videowedstrijd “We Tube, Smash Clichés in a Clip” plaats in Brussel. De opzet van de deelnemende jongeren was om vooroordelen en clichés te bekritiseren door het maken van een kortfilm.

Bilall Fallah, jurylid, en Evelyne Huytebroeck, minister van de Federatie Wallonië-Brussel voor jeugd en sociale zaken, waren aanwezig en verkozen zes video’s van de 17 deelnemende videos. Béa Diallo, schepen van gelijkheid van kansen en jeugd, was ook aanwezig om de aanwezige jongeren te feliciteren voor de verschillende realisaties. De schepen van Elsene moedigde de jongeren aan in het feit dat zij met veel zin de culturele clichés aan een kritische blik onderworpen en dat zij verlangen naar meer tolerantie. De Brusselse minister Huytebroeck, die 1000€ wegschonk voor een totaal van drie prijzen, vond het belangrijk om het project te ondersteunen: “[…]Wij, die onszelf engageren op politiek vlak om de mensen harmonieus te laten samenleven worden geregeld geconfronteerd met vooropgestelde ideeën, een al te simplistisch discours, de intolerantie die voortkomt uit het niet erkennen van de andere voor wie hij is. Voorstellen aan jongeren om na te denken over de stigmatiserende onwaarheden en hierover vervolgens zelf te reflecteren met behulp van media die ze steeds beter beheersen en die steeds meer beschikbaar worden, dat is een fantastisch idee.”

“We Tube, Smash Clichés in a Clip” is gerealiseerd door de leden van het Belgisch netwerk van de Anna Lindh Stichting en de coördinator van het netwerk, het MEDEA Instituut, in het kader van een gemeenschappelijk project om bruggen te bouwen tussen culturen. De Anna Lindh Stichting (ALS) is een Euro-Mediterraans netwerk dat 42 landen omvat. Het voornaamste doel is om het onbegrip en de stereotypes die onze relaties met elkaar en met andere gemeenschappen in de regio aantasten te overbruggen.

Deze taak is enorm belangrijk geworden in deze Belgische socio-culturele mozaïek waar een gigantische hoeveelheid aan religieuze en culturele tradities aan elkaar grenzen en elkaar wederzijds beïnvloeden. Het stimuleren en accentueren van culturele diversiteit wordt van onschatbare waarde bij een stortvloed aan negatieve berichtgeving over specifieke vraagstukken binnen de samenleving, zoals bijvoorbeeld sociale uitsluiting, de opmars van xenofobie en religieus fanatisme.

Een gemeenschappelijk, kritisch en dynamisch project over diversiteit en gelijkheid is nodig inzake onderwijs en de media om zo het wederzijds begrip fundamenteel te versterken en beter inzicht te verkrijgen. De videowedstrijd was niet enkel een creatieve bezigheid, maar ook een gelegenheid om op een intelligente wijze te reflecteren over onze toekomst in een multicultureel land.

De eerste editie van de videowedstrijd was een echt succes omwille van het aantal deelnemende jongeren en partners. Zij wisten hun technische en artistieke vaardigheden te combineren met sterke boodschappen over culturele diversiteit en de waarde van verscheidenheid.