12/03/2014

1 maart tot 7 maart

Damascus bereidt zich in alle chaos voor op de herverkiezing van Assad – The East the day – 07/03/2014

Na drie jaren van gewelddadig conflict, waarbij meer dan 140.000 doden vielen, hele wijken vernietigd werden en miljoenen hun huis ontvluchtten, bereidt Assad discreet zijn herverkiezing voor.

De Syrische president heeft nog niets aangekondigd over een mogelijke derde termijn ondanks het verzoek om zijn vertrek van opponenten, strijders en de Westerse mogendheden. Toch zijn in de gebieden gecontroleerd door de regering de voorbereidingen zeer duidelijk.

© Khaled al-Hariri/Reuters. Afgelopen maand werd een bijeenkomst in het Zuiden van Damascus voor de herinnering aan de slachtoffers van het conflict een politieke bijeenkomst waar prominenten een derde termijn voor Bashar al-Assad bepleitten.

Qatar afgestraft door buurlanden – International Courier – 03/06/2014

Waarom besloten de landen in de Golf om opeens hun ambassadeurs terug te trekken uit Doha?

Egypte kijkt aan tegen watertekort omwille van vervuiling van de Nijl – Al Monitor – 06/03/2014

Om de zoveel tijd stijgt het vervuilingsniveau van de Nijl, waardoor het drinkwater wordt tegengehouden bij de controlestations aangezien het rivierwater niet meer tegemoetkomt aan de opgelegde standaarden. Deze verhoging van vervuiling zijn vaak het gevolg van een laag waterpeil in de Nijl.

Syrische vluchtelingen vormen een ‘existentieel gevaar’ volgens Libanese president – World – 05/03/2014

De president van Libanon Michel Sleimane waarschuwde woensdag 5 maart voor de toestroom van Syrische vluchtelingen in zijn land en zei dat deze een « existentieel gevaar vormen voor de Libanese eenheid ». Bij de opening van de vergadering van de International Support Group (ISG) in Libanon georganiseerd in het Elysee Palace, Sleimane opperde voor een groter aantal van landen die Syrische vluchtelingen zouden opvangen. Volgens de president zou dit een kleinere inspanning verwachten dan nu reeds het geval is in Libanon.

Arabische staten trekken ambassadeurs terug uit Qatar als protest tegen ‘inmenging’ – The Guardian – 05/03/2014

Saoedi-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten nemen concrete maatregelen nadat Qatar faalde in tegemoet te komen in een overeenkomst over veiligheid en stabiliteit van de GCC.