31/03/2014

21 maart tem 28 maart

Syrië: rebellen opnieuw in het offensief dankzij nieuwe wapens – 25/03/2014 – Le Figaro

Een rebellenaanval werd reeds verwacht vanuit het zuiden, via Jordanië, met de logistieke hulp van Saoedi-Arabië. Toch, omwille van verliezen in Yabrud en in de Krak des Chevaliers, kwam de reactie van de anti-Assad-alliantie uiteindelijke vanuit het noorden, uit Turkije, met nieuwe wapens die werden geleverd door Qatar.

Free Syrian Army fighters carry their weapons as they move in the old city of Aleppo

© Stringer/Reuters. Rebellen vallen het regime aan in het noorden van Syrië, met dank aan nieuwe wapen uit Qatar.

Koeweit’s bemiddelingen in de « Koude Oorlog » tussen Qatar en Saoedi-Arabië – 25/03/2014 – Le Monde

Zal de emir van Koeweit, Sabah el-Alhmad el-Sabah, zijn bijnaam « sheikh der diplomaten » waarheid aandoen? De 84-jarige monarch, die vier decennia lang minister van Buitenlandse Zaken was, is drie weken lang belast met het vinden van een uitgang uit de crisis tussen Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten enerzijds en Qatar anderzijds.

Abdel Fatah al-Sisi neemt ontslag uit het Egyptische leger om presidentskandidaat te worden – 26/03/2014 – The Guardian

Legerchef Abdel Fatah al-Sisi heeft woensdagnacht ontslag genomen uit het leger, waarmee hij de weg effent voor zijn langverwachte presidentiële campagne en zijn terugkeer als sterke leider van Egypte. « Ik ben hier voor u om mijn nederige intentie uit te spreken om kandidaat te zijn voor de presidentsverkiezingen in de Arabische Republiek Egypte », zei Sisi in een televisie-statement, terwijl hij nog steeds in militaire outfit gekleed ging. « Enkel uw steun kan me deze grote eer verzekeren. »

Turkije bant Youtube na gevoelig lek – 27/03/2014 – Al Monitor

Op donderdag 27 maart heeft Turks eerste minister Recep Tayyip Erdogan het podium betreden voor een verkiezingrally waar hij met schokkende stem claimde dat hij omgeven wordt door een « kwaadaardige alliantie » die hem klein probeert te krijgen. Hij vroeg ook nog naar de steun van het volk voor een recordbrekende overwinning in de verkiezingen van zondag. Na dit alles werd een nieuwe audio-opname gelekt op Youtube waarop Turkije’s topbureaucraten te horen zijn die voorbereidingen plannen voor een oorlog tegen Syrië.

Revealing Tunisia’s corruption under Ben Ali – 27/03/2014 – Al Jazeera

Een nieuw rapport van de Wereldbank toont hoe Ben Ali, de afgezette Tunesische ex-president, nieuwe wetten maakte om eigen vrienden te verrijken ten koste van de bevolking. De Wereldbank bepaalde dit door te kijken naar 220 bedrijven in handen van familieleden en die in beslag werden genomen door de Tunesische autoriteiten. Hierbij viel het op dat deze bedrijven enkel 3 procent van de ecomische output creëerden, maar 21 procent van de netto-winsten in de private sector in handen hadden.

Jemenitische rechters gaan in staking – 27/03/2014 – Yemen Post

De rechters kondigden op woensdag aan dat zij zouden aanvangen met een nationale staking om zo hun sterke bezorgheden over de immer slechter wordende veiligheidssituatie uit te drukken. […] De staking werd georganiseerd als reactie op de kidnapping van dinsdag waarbij recher Mohammed al-Sarwi, het hoofd van het strafhof, werd ontvoerd in het noord-westen van de provincie Hajjah.