24/04/2014

11 april tot 18 april

Iraakse secularisten aangevallen voor verkiezingen – 11/04/2014 – Al Monitor

Kadhem al-Haeri, een clericus die nauwe banden heeft met de islamitische Dawa Partij en het Iraans regime heeft een fatwa uitgevaardigd op 30 maart dat verbiedt om de komende verkiezingen op seculiere kandidaten te stemmen. Grote spandoeken werden opgehangen in delen van Bagdad die de marja (spirituele leider) toont en een handtekening van het hoofdkwartier van de partij. De spandoeken lezen: « het is verboden om seculiere kandidaten te verkiezen ». De spandoeken die werden opgehangen eind maart zijn nog steeds zichtbaar in vele delen van Bagdad.

Het rijke Qatar steunt de Syrische rebellen en maakt plaats voor vluchtende studenten  – 13/04/2014 – Christian Science Monitor

Terwijl Qatar de pogingen om Syrisch president Bashar al-Assad te verwijderen steunt is het niet zo enthousiast om Syrische vluchtelingen op te vangen. De meesten van de 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen zitten nu in Jordanië, Libanon, Turkije en Irak. Veel minder zijn in de rijke Golfstaten zoals Qatar, Koeweit en Saoedi-Arabië geraakt.

syriens au Qatar

© Fadi Al-Assaad/Reuters. Syriërs die in Qatar leven bidden voor de dodelijke slachtoffers van de aanvallen door het regime van Bashar al-Assad in de Syrische stad Homs.

De gemiste kansen van Bouteflika’s presidentschap – 16/04/2014 – Orient XXI

Olie-inkomsten en ziekte hebben Abdel Aziz Bouteflika’s presidentschap gekenmerkt. Na een « normale » eerste termijn heeft hij bezorgd gezocht naar een uitweg voor de verantwoordelijkheid die komt kijken bij de absolute macht in hadden te hebben. Een unieke kans om van Algerije een machtig land te maken is verspild.

EU en Marokko discussiëren over vrijhandelsakkoord – 16/04/2014 – Magharebia

Desondanks de moeilijke globale context boeken de EU en Marokko substantiele vooruitgang over de economische samenwerking. Op 11 april hebben Marokkaanse en Europese leiders in Brussel een einde gemaakt aan de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord.

Ter dood veroordeelde Iraan krijgt op het laatste moment vergiffenis – 16/04/2014 – Le Monde

Abdollah Hosseinzadeh zou dit jaar 24 worden indien hij niet vermoord werd tijdens een gevecht in 2007 in de stad Noor, in noordelijk Iran. De verdachte, de jonge Balal (waarvan de naam nooit bekend werd) werd berecht en ter dood veroordeeld. Op dinsdag 15 april, zeven jaar later, op een ochtend in de lente, heeft de familie van het slachtoffer besloten om de veroordeelde te vergeven terwijl hij de lus reeds rond zijn nek had.

Egypte’s holebigemeenschap vreest overheidsrepressie – 17/04/2014 – The Guardian

Egypte’s holebigemeenschap vreest dat zij het meest recente doelwit van het eigen autoritaire regime zijn, na een serie van razzia’s op holebis. Activisten die werden geïnterviewd door ‘the Guardian’ zeiden dat ze gemeenschappelijk negen razzia’s telden doorheen het land sinds oktober 2013, een ongewoon hoog aantal van arrestaties. Zeer belangrijk is dat op zijn minst zeven razzia’s plaats vonden bij mensen thuis in plaats van op feesten of bekende plaatsen, waardoor het wantrouwen ten opzichte van mogelijke gerichte acties alleen maar toeneemt.