15/04/2014

4 april tot 11 april

Relatieve kalmte in delen van Syrië is misleidend – 05/04/2014 – The New York Times

De verandering van sfeer hier in de Syrische hoofdstad is opmerkelijk. Het gedruis van bommen is niet langer dag en nacht te horen. De spanningen over veiligheid ontsnappen als lucht uit een ballon. Checkpoints zijn nog steeds verspreid over de hele stad, maar de bewakers ervan zijn ontspannen en plagen buitenlanders met « Bommen aanwezig? ».

In Jemen zijn de Moslimbroeders niet zoals de anderen  – 08/04/2014 – Orient XXI

De moeilijkheden binnen het Moslimbroederschap sinds midden 2013 komen op verschillende wijze tot uiting in de verscheidene landen. Zij worden sterk onderdrukt in Egypte, gecriminaliseerd in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, naar een tweederangspositie verbannen in Tunesië en beweegt zich naar een autoritair regime in Turkije. In Jemen is de al-Islah partij, de lokale tak van het Broederschap, bezig aan het werken aan de eigen toekomst sinds het begin van het revolutionair proces in 2011.

Tawakkol Karman

© Gamal Noman/AFP. Tawakkul Karman, mede-winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2011, is lid van de lokale tak van het Moslimbroederschap (al-Islah). Ze is een pragmatisch leider die zichzelf heeft gedistantieerd van de partij sinds het begin van de revolutie.

Geen veiligheid voor Egyptische vrouwen – 08/04/2014 – Asharq al-Awsat

Afgelopen december schreef Egyptisch academicus Mariz Tadros dat de veiligheid van vrouwen niet hoog op de agenda staat. Volgens haar onderzoek hebben de protesten tijdens de Arabische Lente en de daaropvolgende afzwakking van het veiligheidsbeleid ertoe geleid dat er een enorme stijging in aanrandingszaken wordt geteld. Dit omwille van het gevoel van de overtreders dat zij wegkomen met alles nu de arm der wet niet ver strekt. Vrouwen zijn enorm beperkt in hun mobiliteit, ook wanneer ze eigenlijk naar hun werkplaats willen gaan.

Gemarginaliseerde Saoedische jeugd lanceert virtueel protest – 09/04/2014 – Al Monitor

Saoedi-Arabië kent vandaag grotere uitdagingen dan een revolutie, zijnde het sporadische en hevige jongerenprotest dat nu enkel zijn weg kent in de virtuele wereld. Meer dan een half dozijn mannen en vrouwen hebben in de afgelopen week video’s op Youtube gepubliceerd om zo hun economische en politieke marginalisatie aan te klagen.

Libië, drie jaar later: een precaire situatie – 10/04/2014 – France Info

Ongeveer drie jaar geleden heeft de NAVO een militaire interventie in Libië, een land van zes miljoen inwoners in Noord-Afrika, gelanceerd waardoor de revolutie kans op slagen kreeg. Deze interventie zorgde ervoor dat het Kadhafi-regime na 42 jaar verwijderd werd. Zeven maanden later werd door voormalige Libische leider vermoord. Desondanks de revolutie en de regimewissel is het land nu een kruitvat geworden.

Louiza Hanoune, de enige vrouwelijke presidentskandidaat in Algerije – 10/04/2014 – L’Orient Le Jour

Louisa Hanoune, 60, is de enige vrouw die op 17 april deel zal nemen aan de presidentsverkiezingen. Zij is een ongewoon maar belangrijk figuur in het politieke landschap in Algerije en is zeer populair, zelfs in de conservatieve kringen die sceptisch staan ten opzichte van vrouwelijk activisme. « Mijn handen zijn proper », zegt ze, nadat ze de aanwezigen begroette in het Arabisch en Berbers. « Ik heb niemand onderdrukt, ik heb geen bedrijven verkocht en heb geen vrouwen onderdrukt ».