07/04/2014

Midi-Med: « Iran gisteren – Iran vandaag: de veranderingen tijdens Rohani’s presidentschap. »

Het MEDEA Instituut en de Europese Beweging-België willen u graag uitnodigen op de volgende Midi-Med op 23 april 2014 die gewijd wordt aan: Iran gisteren-Iran vandaag: de veranderingen tijdens Rohani’s presidentschap, met:

Firouzeh Nahavandi, socioloog, professor aan de ULB en auteur van « Iran » (De Boeck, 2013)

Waar? Info-Point Schuman, Archimedesstraat 1, 1000 Brussel (Hoek rond punt Schuman en Archimedesstraat)

Wanneer?  Woensdag 23 april 2014, van 12u30 tot 14u

Moderator : Sébastien Boussois (MEDEA Instituut)

In juni 2013 werd Hassan Rohani verkozen tot president van de Islamitische Republiek Iran en er werd gezegd dat dit een nieuwe kans bood voor een constructieve samenwerking binnen de internationale gemeenschap. Zelf blijft hij steeds vaag over wat de bemiddeling betekent. Dit betekent waarschijnlijk dat we geen grote veranderingen mogen verwachten met betrekking tot de buitenlandse relaties met de landen die van belang zijn voor de conferentie, maar betekent wel een nieuwe wending om toegevingen te maken zodoende de sancties van de VS en de EU af te zwakken, aangezien deze wegen op de Iraanse economie.

De EU speelt de rol van mediator en dit terwijl de dreiging van militaire aanvallen geregeld reëel is tijdens de onderhandelingen. De EU moet zich positioneren tussen enerzijds de VS die zeker de Israëlische veiligheid willen gewaarborgd zien en anderzijds de radicalen in Iran die het leiderschap van ayatollah Ali Khamenei volgen.

Uitnodiging

Om deel te nemen aan het evenement, gelieve dit formulier in te vullen.

Het evenement vindt plaats in het Frans.