09/05/2014

03-09 mei

Sultan Qabus, absolute monarch zonder kroonprins -05/05/14- Courrier international

Sultan Qabus, die al 44 jaar aan de macht is, heeft geen opvolger aangeduid. Een militante journaliste, die na de betogingen van 2011 een gevangenisstraf heeft uitgezeten en sindsdien in ballingschap leeft, vreest dat er een machtstrijd zal losbreken na zijn overlijden.

© Mohammed Mahjoub / Photo AFP. De sultan van Oman 31 december 2011

Qatar zal een tegengewicht tegen Al Jazeera lanceren -05/05/2014- TheNational

Qatar lanceert een nieuw televisiestation als politieke tegengewicht voor Al Jazeera uit vrees dat het netwerk téveel het Moslimbroederschap steunt.

Egyptische atheïsten vinden elkaar via de sociale media -07/05/2014- Al-Monitor

Sedert de 25 januari-revolutie in Egypte heeft de Egyptische samenleving verschillende veranderingen ondergaan, die leiden tot het breken met gewoontes die de vorige generaties mee opgroeiden. Een voorbeeld is de tendens dat jongeren het geloof opgeven die ze ooit aanhingen en ze zichzelf atheïsten beginnen noemen.

Cliëntelisme en autoritaire drift in Koerdistan -08/05/2014- Orient XXI

De parlementaire verkiezingen in Irak van 20 april waren een uitgelezen moment om het functioneren van het politieke Koerdisch-Iraakse systeem te analyseren. Voorbij de democratische instellingen waarover de regio sinds 1922 beschikt, komt door de electorale competitie tussen de Koerdische partijen machtspraktijken en cliëntelisme met een autoritaire inslag naar boven waardoor de kans op een reële politieke verandering sterk afneemt. Niettegenstaande verschijnt er ook een echte oppositie.

Waarom de Hebzoballah het absolute vacuüm opzoekt -08/05/2014- L’Orient-Le Jour

Zoekt Hezbollah op alle niveau’s het vacuüm op, in tegenstelling tot het officiële discours? Dit is in elk geval wat de bronnen van 14 maart denken. Ze benadrukken dat het vacuüm de belangen dient van de partij op lokaal en regionaal vlak. Tevens is het ook interessant voor de partij en Teheran.

Twijfels over omvang chemisch wapenarsenaal Syrië -08/05/2014- NRC Handlesblad

Leden van de Veiligheidsraad hebben hun zorgen geuit over de chemische wapens van de Syrische overheid. Er zijn twijfels gerezen over de geloofwaardigheid van gegevens over het chemische wapenprogramma die eerder door het regime van president Assad zijn verstrekt.

© ANP/Crown/Alex Knott. Een Brits fregat begeleidt een Noors schip met chemicaliën uit Syrië