19/05/2014

09-16 mei

Ngo’s roepen Palestijnen op om lid te worden van Internationaal Strafhof– 10/05/2014- Mo*Magazine

Zeventien mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch, hebben de Palestijnse Autoriteit opgeroepen om lid te worden van het Internationaal Strafhof (ICC). Het hof zou dan kunnen oordelen over oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid gepleegd in de Palestijnse Gebieden.

De ondergang van het politieke beleid in Saoedie-Arabië– 13/05/2014- Orient XXI

De volksopstanden van 2011 in de Arabische wereld zijn er beter in geslaagd de « Republikeinse » regimes dan de monarchieën te verzwakken. Desondanks hebben ze wel geholpen om de lacunes, de zwakte van  regionale macht en de destabiliserende gevolgen van politiek aan te tonen in de meest emblematische monarchie, namelijk die van Saoedie-Arabië. Zozeer zelf dat we ons in Europa vragen moeten stellen of we de politieke samenwerking met dit regime, die onnodig blijkt voor de import van olie maar die onderhouden wordt door de lust naar geld, verder moeten zetten.

 

abdallah arabie saoudite

© AFP. Saoedie-Arabië heeft tijdens de Arabische lente in 2011 veel opstanden gekend. In de plaats dat deze het huidige regime te destabiliseren, hebben ze de kwetsbaarheid van Wahabitisch koninkrijk aangetoond.  

De « drone » oorlog van Iran in Syrië 14/05/2014 – The Daily Beast

Iran heeft onbemande luchtvaartuigen (drones), waarvan enkelen op Amerikaanse technologie geïnspireerd zijn, aan Syrië geleverd. Deze spelen nu al een belangrijke rol om Bachar el-Assad aan de macht te houden. Teheran heeft zondag aangekondigd dat ze een perfecte replica hebben van een Amerikaanse drone die ze in 2011 hebben gevangen, waardoor de mogelijkheid groter wordt dat Iran nog meer drones boven Damascus gaan sturen.

Miljoenen Egyptenaren willen de verkiezingen boycotten – 15/05/2014 – Al Monitor

In de aanloop naar (weer) een presidentiële verkiezing, lijken miljoenen Egyptenaren niet van mening noch van politieke tactiek te zijn veranderd en zetten aan tot boycot. De meerderheid van diegenen die boycotten komen dit maal van de Moslimbroeders, met een sterke aanhang van 6 miljoen kiezers die tijdens de verkiezingen van 2012 voor Morsi hebben gestemd, gevolgd door de meerderheid van salafisten, de revolutionaire 6 aprilbeweging en andere groepen van vooral jonge mensen.

Bouteflika legt eed af, maar het politieke stelsel richt zich tot de natie – 15/05/2014 – Le Quotidien d’Oran

In de huidige Algerijnse politieke context is het zeer onwaarschijnlijk dat er een grondige politieke verandering plaats zal vinden. De huidige leiders zullen enkel veranderingen doorvoeren om hun machtsposities te versterken. De oplossing zal dus niet te vinden zijn in het huidige regime maar in een heropleving van de politiek en de burgermaatschappij.

« Eau argentée »(Zilver water »), de zenuwslopende film uit Syrië– 16/05/2014 – France 24

De film « Eau argentée », voorgesteld tijdens een speciale vertoning van het filmfestival Cannes, verkent nieuwe vertellingsvormen voor het vertellen van de Syrische tragedie aan de hand van amateurbeelden die gedraaid zijn tijdens het begin van het conflict.

homs détruite

© AP. De stad Homs is helemaal in puin. « Eau argentée » verteld haar verhaal aan de hand van amateurbeelden gedraaid door demonstranten in het prille begin van de revolutie.