23/05/2014

16-23 mei

Libië: de terugkerende generaal Haftar die islamisten wil uitroeien– 19/05/2014 – Le Nouvel Observateur

De milities van Zentan zijn er zondag in geslaagd weer enkele nieuwe buurten op te eisen. Enkele troepen stonden gedurende maanden strategisch geplaatst rond Tripoli op de geringste kans te wachten  om de hoofdstad, waarvan ze in november 2013 weggejaagd zijn, terug in te palmen. Ernstige gevechten hebben plaats gevonden tussen de milities van Zentan en die van Bel Haj. De ministers hebben hun vergadering, die in een hotel werd gehouden, moeten verplaatsen doordat deze in brand is gestoken.

Mijnramp verduisterd toekomst van Turks premier Erdogan– 20/05/2014 – Knack

Commentatoren zijn het erover eens dat Erdogan bij zijn bezoek aan de onheilsplek een ‘catastrofale rede’ hield. Zo zei hij bijvoorbeeld dat zulke rampen ‘nu eenmaal gebeuren’, alsof het noodlot er een hand in heeft en niet de politiek en de mijndirectie die zich om de veiligheid moeten bekommeren. Zijn uitspraak dat ze ook voorkwamen in het ‘Engeland van de 19de eeuw’ strookt niet bepaald met het beeld van een modern Turkije en wekt eerder de indruk dat er gelijkenissen bestaan tussen het Manchesterkapitalisme en het kapitalisme van Turkse signatuur dat een hoge prijs eist voor de economische groei.

erdogan mine

© Kayhan Ozer/AP. Turks premier Erdogan bezocht de mijn in Soma, waar een brand het leven van 301 personen kostte. 

Welke invloed heeft de verzoening tussen Iran en Saoedi-Arabië op Assad?– 21/05/2014 – Al Jazeera

Na maanden van geheim overleg lijken Saoedi-Arabië en Iran op weg naar verzoening. Dit kan alleen maar slecht nieuws zijn voor Bashar al-Assad. Hoewel de Saoedische positie tegenover Assad, dat erop gericht is op hem van zijn macht te ontnemen,  zal Iran’s houding waarschijnlijk dichter naar die van Saoedi-Arabië toegroeien, zij het om andere redenen.

 

Bezoek van de paus kan oproepen tot een Palestijnse staat te doen herleven– 22/05/2014 – Al Monitor

De Palestijnen richting zich tot paus Franciscus voor hulp om hun wens voor onafhankelijk en een eigen staat te legitimeren. Ze hopen dat dit bezoek de aandacht gaat trekken op het jarenlang leven als vluchteling, bezetting en kolonisatie.

Arrestaties rond de video « Happy » weerspiegelen de frustraties van extremistische leiders in Iran– 22/05/2014 – The Guardian

Het is niet de eerste keer dat de kwestie rond sociale moraliteit in Iran de krantenkoppen haalt. Zes jongeren in Teheran hebben de autoriteiten tegen zich in het harnas gejaagd door een geplaybackte versie van het onschuldige popliedje Happy dat een groot succes werd op Youtube. Ze werden aangehouden en vervolgens naakt te knielen voor de nationale televisie.

De uitslag van de Egyptische verkiezingen zijn reeds beslist– 23/05/2014 – Le Figaro

« Sissi heeft de netwerken en het geld, wij hebben de ideeën », zegt Abdel Rahman Saïd, lid van de pro-Sabahi campagne, weigerend als verliezer uit de bus te komen. « Hamdine Sahabi staat aan onze kant » (wat ook een van de hoofdslogans van de campagne is) benadrukt hij vooraleer er bij toe te voegen « hij houdt van de menigte. Hij is onze laatste hoop voor de revolutie van januari 2011.