28/05/2014

23-30 mei

Maiteeq in Libië wint vertrouwen van het congres na dreigingen van milities– 23/05/2014 – The Guardian

De nieuwe Libische premier Ahmed Maitiq, won zondag het van vertrouwen van het Parlement, een uitdaging voor de voormalige afvallige generaal die onlangs de legitimiteit van het parlement betwistte. Maiteeq, gesteund door de Moslimbroeders die door anti-islamistische groepen in Libië worden tegengewerkt, werd twee weken eerder verkozen tijdens een chaotische parlementsvergadering. Enkele vertegenwoordigers hebben deze vergadering onwettig verklaard.

Paus probeert Israël en Palestina te verzoenen– 25/05/2014 – De Standaard

Paus Franciscus pleit voor een ‘tweepartijenoplossing’ waardoor Israël en Palestina in vrede kunnen samenleven. Dat heeft hij gezegd tijdens een bezoek aan het land. Hij nodigde de presidenten van beide landen uit voor een gezamenlijk gebed in het Vaticaan.

Volgens Abbas is het bezoek van de Argentijnse kerkleider een “signaal naar de hele wereld om te herinneren aan het moeilijk leven in Palestina”. “Van hieruit stuur ik een boodschap naar onze buren, de Israëli’s. Kom en laat ons een rechtvaardige vrede bewerkstelligen”.

 

pape françois

© AFP. Paus Franciscus ontmoet de Palestijnse president Mahmoud Abbas (photo) en de Israëlische president Shimon Peres. Hij heeft opgeroepen tot vrede en een gezamenlijk gebed.

Deze milities vechten samen met Bachar Al-Assad– 22/05/2014 – Orient XXI

De voorbije drie jaar neemt de Syrische oorlog steeds meer een regionale, zelf wereldwijde vorm aan.  Hoewel de internationale vertakkingen van de oppositie, met name door de komst van Europese jihadisten en de financiering van de Golf vaak worden aangehaald, lijkt de rol van buitenlandse strijders die het regime van Bashar al-Assad ondersteunen minder gekend. Deze is echter niet onbelangrijk.

Egypte versterkt grenscontroles door Libische onrust– 26/05/2014 – Al Monitor

Op 20 mei besloten de Egyptische autoriteiten de Egyptische-Libische grens te sluiten. Door deze beslissing kunnen Egyptenaren niet meer naar Libië reizen en andersom tot dat de veiligheidssituatie weer stabiel wordt. Generaal-Majoord Abdel Moneim Saeed, vorig Hoofd van Operaties van het Egyptische leger, vertelde aan Al-Monitor dat het sluiten van de grenzen een onvermijdelijke stap was.

Debat over religieus discours in Marokko– 26/05/2014 – Magharebia 

Berouwvolle jihadisten, onderzoekers en leden van het maatschappelijk middenveld zijn gisteren bijeen gekomen in Casablanca om over het religieuze discours te praten. Deze gesprekken werden georganiseerd door de Modernistische Ruimte voor ontwikkeling en samenwerking op 21 mei.

Overheid belooft 60 000 ton diesel om brandstofcrisis te verlichten– 27/05/2014 – The Yemen Times

Premier Mohammed Salem Basindwa verklaarde zaterdag dat de regering van plan is om 60.000 ton diesel te importeren in een poging om de diesel crisis waarmee het land geconfronteerd wordt te overwinnen.

De brandstofcrisis blijft een belangrijk zorg voor de bevolking van Jemen.