06/05/2014

25 april tot 2 mei

Syrische rebellen die eerste Amerikaanse raketten krijgen zien zending als « eerste belangrijke stap » – 28/04/2014 – The Washington Post

Onder het leiderschap van de jonge, maar ervaren officier trachten de mannen die de eerste Amerikaanse raketten kregen een ambitieuze poging om een nieuw professioneel leger te vormen. Abdullah Awda, 28 jaar, zegt dat hij en zijn recent gevormde Harakat Hazm – of Beweging van Stabiliteit – gekozen werden om deze wapens te krijgen omwille van hun gematigde visie en, even belangrijk, hun discipline.

John Kerry waarschuwt dat Israël « apartheidsstaat » kan worden  – 28/04/2014 – The Daily Telegraph

John Kerry heeft gewaarschuwd voor het risico dat Israël een « apartheidsstaat » kan worden indien het de historische deal met de Palestijnen niet weet af te ronden en dit toont zijn frustratie aan omtrent het uiteenvallen van het vredesinitiatief. Zijn boude opmerking die hij zou gemaakt hebben achter gesloten deuren breekt het zeer oude Amerikaanse taboe open om het Israëlische beleid ten opzichte van de Palestijnen te vergelijken met Zuid-Afrika tijdens de Apartheid en zal zijn reeds fragiele relatie met het Israëlische politieke establishment nog meer op scherp zetten.

pro morsi qui pleurent

© AP/Ahmed Gomaa. Een Egyptische rechtbank heeft bijna 700 vermoedelijke Mursi-aanhangers veroordeeld.

In Egypte werden bijna 700 aanhangers van voormalig president Mursi ter dood veroordeeld – 28/04/2014 – Le Monde

De rechtbank van Minya in Egypte heeft op maandag 28 april 683 aanhangers van voormalig islamitisch president Mohammed Mursi ter dood veroordeeld voor geweldplegingen en moorden op politiemensen. Deze veroordelingen moeten nog goedgekeurd worden door de Egyptische mufti, maar dit is slechts een formaliteit.

Racisme in Noord-Afrika: worden zwarte mensen nog beschouwd als voorwaardig burger? – 29/04/2014 – Jeune Afrique

In 2004, Jeune Afrique vroeg zich af of Noord-Afrikanen racisten zijn. Deze uithaal werd op verschillende manieren onthaald. Of ze nu in Noord-Afrika geboren zijn of migranten, zwarte mensen zijn het beu om het doel te zijn van inferieur behandeld en elke dag beledigd te worden: kahlouch (neger), qird (aap), abid (slaaf) enz.

Het autoritair beleid is terug in Irak: al-Maliki heeft waarschijnlijk derde termijn – 29/04/2014 – Orient XXI

Tussen het voortdurende geweld en de politieke instabiliteit zullen de Irakezen stemmen op 30 april. Deze nationale verkiezingen, de eerste sinds de Amerikaanse terugtrekking uit het land, zullen een impact hebben op de politieke transitie en het proces van de staat op te bouwen. Uittredend eerste minister Nuri al-Maliki ambieert een derde mandaatstermijn desondanks zijn onpopulariteit en groeiende politieke oppositie. Is Irak op weg naar een nieuw autoritair regime?

Zuid-Jemenieten komen samen op verjaardag burgeroorlog om afsplitsing te eisen – 29/04/2014 – Yemen Times

Duizenden Zuid-Jemenieten herdachten op zondag de 20e verjaardag van de burgerloorlog van 1994 door samen te komen op het Al-Orodplein in Mulkalla City, Hadramout om de opdeling van het zuiden in twee federale regios aan de kaak te stellen en om opnieuw de secessie te eisen. Normaal zouden er ook manifestaties hebben plaatsgevonden in al-Mo’ala, Aden, maar de veiligheidstroepen hebben de Zuidelijke Beweging (al-Hirak) verboden zich te organiseren in de voormalige hoofdstad van Zuid-Jemen, volgens Majed al-Shoaibi, een journalist met affiliaties bij de Zuidelijke Beweging.