19/05/2014

De stille revolutie. Een zoektocht naar de nieuwe vrouw in de Arabische wereld

10 jaar na 9/11 reist een jonge Vlaamse journaliste naar de Arabische wereld en toont ons het belang aan van het islamitische feminisme.
De aanslagen op 11 September 2001 zorgden voor een scholgolf door de hele wereld. Tien jaar later is er in de Arabische wereld duidelijk een stille gender(r)evolutie aan de gang, die de weg kan vrijmaken voor meer democratie. De jonge journaliste Lisa De Bode trok naar Saudi-Arabië en sprak er met tientallen moslimvrouwen. Zo ontdekte ze dat de wandaden van Al Qaeda ook hen de ogen openden voor de gevolgen van religieus extremisme. Is ‘de nieuwe vrouw’ geboren? Ook in Egypte ging ze op zoek naar de rol van de vrouw tijdens de revolutie begin 2011. Op het moment dat er in de Arabische wereld een revolutie plaatsvindt, lijkt een verregaande polarisatie onze westerse samenleving te verlammen. Is er een verband?
Auteur: Lisa de Bode
Verschijningsdatum: 30/08/2011
Meer info: http://www.lannoo.be/de-stille-revolutie