13/06/2014

06-13 juni

Voor de eerste maal bilaterale onderhandelingen tussen Iran en de VS over kernwapens– 09/06/2014 – Le Monde

Voor de eerste keer in de geschiedenis zullen er op 9 en 10 juni in Geneve onderhandelingen plaatsvinden tussen de VS en Iran over hun controversiële kernwapenprogramma. Dat kondigde Iran zaterdag onverwacht aan. Washington bevestigde deze samenkomst en voegde erbij toe dat er geen persconferentie zal gehouden worden.

Assad op lijst misdadigers Syrië voor ICC-10/04/2014- De Morgen

De Syrische president Bashar al-Assad staat bovenaan een lijst met mensen die verantwoordelijk zouden zijn voor oorlogsmisdaden in Syrië.Of het tot vervolging kan komen door het ICC in Den Haag is nog maar de vraag. Vorige maand nog blokkeerden Rusland en China in de VN-Veiligheidsraad een onderzoek naar oorlogsmisdaden door het Internationaal Strafhof. Syrië is niet aangesloten bij het hof in Den Haag. Daarom kan zo’n onderzoek alleen als de VN-Veiligheidsraad daartoe opdracht geeft.

Rivlin moet kost wat kost de Israëlische democratie redden – 11/06/2014 – Haaretz

Ondanks het feit dat Rivlin niet over dezelfde charisma beschikt als zijn voorganger Shimon Peres, en zijn internationale invloed beperkt zal blijven, wacht hem toch een nog belangrijkere taak: het redden van de Israëlische democratie. Zijn taak als president zal vooral bestaan uit het vechten tegen nationalisme, racisme en vervolging van minderheidsgroepen.

reouven rivlin

© AFP. Reouwen Rivlin is verkozen tôt 10de président van Israël als opbolger van Shimon Peres.

Een onnatuurlijke samenwerking tussen de Baas en de Jihadisten in Mosul Mossoul – 12/06/2014 – Orient XXI

Elf jaar na de « bevrijding » van Irak door president Georges W. Bush, lijkt het land zich gestort te hebben in een burgeroorlog. Het geloofsbeleid van premier Nouri al-Maliki blijft voor opstanden zorgen. De bezetting van Mosul door de Baal en Jihadisten kunnen een keerpunt betekenen in de geschiedenis van het land.

De bevolking van Sanaa blokkeert de hoofdweg uit protest voor het tekort aan petroleum– 12/06/2014 – Yemen Times

Op woensdag hebben demonstranten banden in brand gestoken en het verkeer geblokkeerd in verschillende delen van Sana uit protest tegen het toenemend brandstof tekort en de stroomonderbrekingen. Verschillende straten, waaronder Al-Adel, Al-Huria, Hayel en Al-Siteen waar president Hadi verblijft, werden door rotsen en brandende banden geblokkeerd van de ochtend tot de middag.

Een nieuwe wet in Egypte tegen seksuele aanranding– 12/06/2014 – Al Jazeera English

Enkele tijd na de inhuldig van Abdel Fattah al-Sissi op 8 juin hebben er duizenden aanhangers zich verzameld op het symbolieke Tahrir plein om de uitslag van de verkiezingen te vieren. Tijdens het vuurwerk en de veelbelovende uitspraken werden er later minstens negen gevallen van seksueel misbruik gemeld.