20/06/2014

13-20 juni

Voor de Soennieten in Bagdad is het afwachten – 17/06/2014 – Le Figaro

Zoals voor vele Soennieten ziet Omar de jihadisten als « bevrijders » van de shiitische onderdrukking door Nouri al-Maliki en zijn Assaib al-Haq-militie. « We hebben in ieder geval ook geen keuze, want als wij deze oorlog verliezen, is het gedaan voor de Soennieten in dit land » voorspeld Omar. Omdat men echter moet leven in dit ver verdeelde Irak, bevestigd Omar een valse badge op z’n hemd om zich makkelijker door de grensposten te begeven.

IRAQ-UNREST

© Ahmed al-Rubaye/AFP. esDe grensposten in Bagdad zijn, sinds de aanvallen van de Soennistische EIIL in het noorden van het land, verdubbeld. barrages se sont multipliés à Bagdad, suite à l’offensive des djihadistes sunnites de l’EIIL dans le nord du pays. Het beeld van de burgeroorlog van 2006-2008 tussen verschillende gemeenschappen, is nog fris in het geheugen.

Egypte het nieuwe lid van de Afrikaanse Unie– 17/06/2014 – Al Ahram English

Volgens het staatsagentschap MENA, heeft de veiligheids- en vrederaad Afrikaanse Unie met unanimiteit de terugkeer van het lidmaatschap van Egypte goedgekeurd. Deze beslissing komt bijna een jaar nadat Egypte uit de Unie van 54 Afrikaanse landen werd gezet door de staatsgreep tegen president Mohamed Morsi. Er werd geargumenteerd voor een herstelling van « constitutionele orde ».

Assad sort gagnant du blitzkrieg de l’EIIL en Irak – 18/06/2014 – Mo*Magazine

Zeker voor het Westen, dat tot nu toe de opstand steunde, speelt Assad volop de kaart van het moslimextremisme. Het regime Assad is sinds het uitbreken van de opstand al meerdere keren het doelwit geweest van westerse sancties, maar geen enkele westerse leider heeft zin in een post-Assad Syrië dat gecontroleerd wordt door extremistische islamisten.

Alweer een historisch graf vernietigd in Derna – 18/06/2014 – Libya Herald

Islamitsche militante hebben alweer een historisch graf vernietigd in de bekende Sahaba moskee in Derna (Lybië). De afgelopen dagen hebben ze met bulldozers het graf van Mohamed Bey, een plaatselijke gouverneur van de 17de eeuw, tot puin vernietigd.

Iraans voetbal: een match tussen de samenleving en de overheid– 18/06/2014 – Orient XXI

Op 16 juin maakte het Iraans Team Melli haar debuut op de wereldbeker met een gelijkspel tegen Nigeria na een matige match. Hoewel Iran maar een zeer kleine rol zal spelen in deze wereldbeker, creëert het evenement meer tumult dan blijkt. Voetbal ligt namelijk aan de kern van de spanningen en complexe (en fascinerende) kwesties tussen de maatschappij en de regering in Iran.

Republikeinen trachten, via de senaat, Palestijnse hulp af te schaffen– 18/06/2014 – Al Monitor

De Republikeinen bereiden een nieuw voorstel voor om beperkingen op Palestijnse hulp te leggen, die al door de Kamer is goedgekeurd en nu gestemd moet worden door de senaat. Volgens wijzigingen in de uitgaven van de senaat voor Buitenlandse en Binnenlandse Acties, bemachtigd door Al-Monitor, zouden Lindsey Graham en Mark Kirk de Amerikaanse hulp willen beperken tot het bedrag dat uitbetaald wordt voor gevangenen in Israël en hun families.