06/06/2014

30 mei-06 juni

Palestijnse eenheidsregering van Fatah en Hamas legt eed af– 02/06/2014- De Morgen

Voor het eerst sinds de breuk tussen de Palestijnen zeven jaar geleden is er weer een eenheidsregering gevormd door Fatah en Hamas. De Palestijnse president Mahmoed Abbas liet vandaag in Ramallah het kabinet van experten onder leiding van de huidige premier Rami Hamdallah de eed afleggen. De overgangsregering met 17 ministers moet tegen de jaarwisseling het pad effenen voor telkens weer uitgestelde verkiezingen. Het kabinet bestaat uit experten, die noch bij het gematigde Fatah van Abbas noch bij het meer radicale Hamas behoren.

Grafiti bloeit in de straten van Sana’a– 03/06/2014 – The Yemen Times

Graffiti is een kunst dat al even lang bestaat als de iconische Oude Stad in Sana’a, maar tijdens de laatste jaren heeft het zich over heel Yemen ontwikkeld. Artiesten gebruiken de muren van de stad niet enkel om zich artistiek te doen opmerken maar ook om hun politiek ongenoegen te uiten.

Chlooraanvallen in Syrië: deze bewijzen drijven het Westen in het nauw– 04/06/2014 – Le Monde

Minder dan een jaar na de aanvallen op 21 augustus 2013 met het zeer giftige vloeistof Sarin door het leger van Bachar Al-Assad in de buitenwijken van Damascus die het leven van ongeveer 15000 mensen kostte, bestaan er nieuwe bewijzen dat het leger vaker zulke aanvallen tegen de bevolking hebben gepleegd sinds oktober 2013.

obus chlore syrie

© Videofragment uit Le Monde/Sabiel Network. Onbevestigde bewijzen van een chlooraanval in Syrië, onlangs aan het licht gebracht.

Broedt Ahmandinejad op een comeback?– 4/06/2014

Op 3 juni hield de voormalige Iraanse president Mahmoud Ahmandinejad zijn eerste grote toespraak sinds vorig jaar. Hij prees Ayatollah Ruhollah Khomeini, die 25 jaar geleden overleed op 4 juni, en zei dat de vijanden van Iran nog niet hebben gerealiseerd dat Iraniërs de Revolutie « tot de laatste snik » zullen verdedigen. Hij zweeg echter in alle talen over zijn politieke terugkeer, iets waar iedereen over aan het speculeren is.

Tunesië getroffen door de Libische crisis– 26/05/2014 – Orient XXI

Vier maand na een politieke en grondwettelijke doorbraak in de Arabische wereld, kent Tunesië nog steeds geen significante verandering op politiek en sociaal vlak. Zowel Tunesische als buitenlandse beleggers twijfelen nog steeds om verder te investeren en de verergering van de Libische crisis geeft ook geen duwtje in de rug. Terwijl de politieke klasse zich niet wil uitspreken over de crisis, steken de syndicaten en werkgevers hun ongenoegen over de economische politiek niet onder stoelen of banken. Er moet dit jaar 10 Miljard dollar worden gevonden om uit de crisis te geraken.

Het sprookje van de Syrische en Egyptische verkiezingen kunnen hetzelfde lot begaan– 05/06/2014 – The Guardian

In beide landen werd het stemmen met enkele uren verlegd. Nochtans staken de verschillen tussen de verkiezingen in Caïro en Damascus de ogen uit. De VS, UK en Frankrijk waren er als de kippen bij om Sisi te feliciteren wanneer de definitieve uitslag op dinsdag bekend werd. Ze maakten zich echter wel zorgen over mensenrechten en de geldigheid van de stemming. De Verenigde Naties klonken wel veel afstandelijker.