10/06/2014

Zal de wereldbeker in Qatar doorgaan?

Door Nicolas WatelleMEDEA Instituut

Hoewel de Wereldbeker Voetbal van 2014 binnen minder dan één week van start gaat in Brazilië, hebben velen al de ogen gericht op die dat in 2022 zal doorgaan in Qatar. De oorzaak daarvan is de vele schandalen die zijn komen kijken met de toewijzing aan de Arabische emiraten van dit grote evenement.

Na de stemming van de leden van het Uitvoerend Comité van FIFA in het voordeel van Qatar in 2010, kwamen er al verschillende bedenkingen opduiken. Hoe kan er bijvoorbeeld gevoetbald worden in een land waar de temperaturen in de zomer kunnen oplopen tot 50°Celsius? « Door de drie stadia die al bestaan en de negen die binnenkort zullen gebouwd worden, volledig af te sluiten en te klimatiseren » was het antwoord van de Qatarese leiders. Dit zorgt voor veel polemiek rond de bouw van deze nieuwe stadia omwille van hun impact op het milieu.

Bovendien, waarom zou Qatar, wiens nationale ploeg pas op de 101ste plaats staat in het FIFA klassement en nog niet aan een wereldkampioenschap heeft meegedaan, verkozen worden als volgend gastland? De « Sunday Times en de « Sun » spreken, de dag na de officiële toekenning van corruptie. Enkele bronnen wijzen zelf met de vinger naar Nicolas Sarkozy, toen nog minister van Frankrijk, die volgens hen aan M. Platini, president van UEFA, gevraagd zou hebben om op Qatar te stemmen. Op 1 juni beschuldigen de « Sunday Times » nogmaals Mohamed Bin Hammam, ex vice-voorzitter van FIFA en voormalige voorzitter van de Asian Football Confederation, 5 Miljoen dollar smeergeld te hebben betaald aan hoog geplaatste internationale voetbalverantwoordelijken in ruil voor hun steun aan Qatar. Tijdens deze beschuldigingen, liep er al een onderzoek tegen de Qatarese verantwoordelijke die toen voor het leven van de FIFA werd geschorst omwille van corruptie. Twee dagen later (3 juni 2014) bevestigd de « Daily Telegraph » zonder enige bewijzen, een ontmoeting tussen M. Platini en M.B. Hammam in 2010 en dat deze laatste de voorzitter van de UEFA zou hebben beïnvloed om te stemmen voor Qatar.

© AFP. Mohammed Bin Hammam, ex voorzitter van de Asian Football Confederation en beschuldigd van corruptie, hier samen met Joseph Blatter, voorzitter van FIFA.

 

Wat vooral zorgen baart zijn de arbeidsomstandigheden van de arbeiders, waarvan de meesten afkomstig zijn uit Zuidoost-Azië, in het land met het hoogste BBP ter wereld (110 000 dollar per jaar). Sinds het begin van de werken hebben er al honderden arbeiders de dood gevonden in Qatar. Volgens de Indische ambassade hebben de werken al het leven van  450 Indische immigranten opgeëist en sterven er gemiddeld 200 Nepalezen per jaar. Volgens de Britse krant « The Guardian » zou er in Qatar nog steeds slavernij bestaan en schat het dodenaantal tegen het begin van de volgende Wereldbeker op 4000. Dit schandaal plaatst het emiraat in de kijker van mensenrechtenorganisaties. Human Right Watch heeft al meerde keren de ernstige misbruiken tegen de gastarbeiders in Qatar aangeklaagd. Ondanks al deze beschuldigingen, lijkt de Al Thani dynastie echter niet klaar om de nodige veranderingen door te voeren.

© REUTERS/Stringer. Arbeiders lunchen op een werf in Doha op 18 juni 2012.

 

Deze schandalen zouden weleens zware gevolgen kunnen hebben voor Qatar. Vooral als, zoals steeds meer en meer stemmen bevestigen, de Wereldbeker teruggetrokken wordt uit het land. De Al Thani dynastie richt zich vooral op soft power door het investeren in verschillende sectoren zoals de sport, media, kunst, vliegvaartmaatschappijen, enz. De regionale en globale invloed die deze teweegbrengen kunnen door de beslissing van de terugtrekking van de Wereldbeker zware klappen krijgen. Om de afwezigheid van militaire macht te compenseren, heeft Qatar zulke grote evenementen nodig als tegengewicht voor haar eeuwige rivaal Saoedi-Arabië. Daarbij zou het verliezen van de Wereldbeker een averechts effect kunnen hebben voor de duizenden gastarbeiders die, ondanks hun huidige werkcondities, dankzij dit evenement hun rechten, die vaak vergeten worden in de Golf, in de kijker kunnen plaatsen.

Bronnen

http://www.hrw.org/fr/news/2014/01/21/qatar-les-travailleurs-migrants-sont-victimes-de-graves-abus

http://www.lemonde.fr/sport/article/2013/10/18/les-damnes-de-doha_3497864_3242.html

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/world-cup/10871065/Qatar-World-Cup-2022-France-embroiled-in-corruption-scandal.html

http://orientxxi.info/magazine/le-qatar-ebranle-par-un-scandale,0608

http://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2014/06/01/mondial-au-qatar-nouveaux-soupcons-de-corruption_4429842_3218.html