22/07/2014

11-18 juli

Wie is Abu Bakr al-Baghdadi ? -14/07/2014- Al-Monitor

Afghaanse bronnen hebben nieuwe informatie over de ongrijpbare leider van ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, ook nu bekend als kalief Ibrahim, vrijgegeven. Volgens deze bronnen zou Baghdadi gedurende zijn verblijf in Afghanistan nauw hebben samengewerkt met de Taliban en met de Arabische Jihadisitische gemeenschap.

Israël-Gaza : waarom de geschiedenis zich herhaald -15/07/2014- Le Monde

Operaties « zomerregens » in 2006, « Gegoten lood’ in 2008-2009, « wolkkolom » in 2012, en « protectieve edge » in 2014 wijzen erop de betrekkingen tussen Israël en Gaza , sinds de Joodse kolonisten uit deze smalle kuststrook werden gezet in 2005, beperkt tot militaire acties. Een cyclus van geweld is nog maar achter de rug en een nieuwe cyclus begint weer.

© AFP/Mahmud Hams. Een Palestijnse brandweerman voor een brandend magazijn in Gaza op 12 juli. 

 

Libanon: een oase van vrede en een producent van crisissen.  -16/07/2014- L’Orient Le Jour

Een vluchtige blik op de kaart van het Midden-Oosten volstaat om vast te stellen dat Libanon, of tenminste het grootste deel van zijn territorium, een gaven van rust is in de regio. Nog nooit was de uitdrukking « het vuur staat voor onze deur » zo toepasselijk. Libanon wordt omringd door oorlogen en slachtingen waarvan enkelen zelfs de grenzen overschrijden zowel in het Noorden, Oosten als in het Zuiden.

Op bezoek in Kurdistan: « als er één succesverhaal is in Irak, dan is het wel hier » – 16/07/2014- The Guardian

In 2003, nog voor de Amerikaanse inval in Irak, zag Luke Harding het Koerdische volk vol verzet en hoop. Toen hij 11 jaar later terugkeerde, en met Bagdad die steeds meer zijn greep over het land aan het verliezen is, vond hij een zelfbewuste regio, veranderd door oliegeld terug.

De drie grote winnaars van de revolutie in Jemen -18/07/2014- Orient XXI

Sinds 2011 en de opstanden van de « Arabische Lente » heeft Jemen een boeiende fase van politieke veranderingen ondergaan. De veranderingen op institutioneel vlak zorgen voor hoop aangezien er constante veranderingen op constitutioneel vlak worden aangebracht en door de opkomende verkiezingen. Het beheer van de veiligheidsvraagstukken door de nieuwe president Abd Rabbo Mansour Hadi zorgt echter nog steeds voor aanhoudende kopzorgen.