11/07/2014

4-11 juli

Tunesië: Bijeenkomst van de Libische buurlanden op 13 en 14 juli in Hammamet– 07/07/2014 – Huffington Post Maghreb

Volgens de Tunesische minister van Buitenlandse Zaken op maandag, moet Tunesië op 13 en 14 juli de ministers van Buitenlandse Zaken van de Libische buurlanden ontvangen om samen de mogelijke opties te onderzoeken om Libië te steunen.

Nu dat het Kalifaat is uitgeroepen, kunnen de debatten beginnen.– 09/07/2014 – The National

Als er iets is dat we zouden moeten onthouden van het uitgeroepen kalifaat door de Islamitische Staat (de nieuwe naam voor de Islamitische staat in Irak en de Levant, ISIS), zijn het de debatten die ze op gang heeft gebracht in de Arabische media.

Syrische conflict: de nationale Coalitie kiest nieuwe leider – 09/07/2014 – BBC

De voornaamste Syrische oppositie, de nationale Coalitie, heeft zijn nieuwe president verkozen. Hadi al-Bahra, het voormalige hoofd voor onderhandelingen van de Coalitie met de Syrische regering tijdens de conferentie in Genève II, is verkozen tijdens een vergadering in Turkije. Naar analogie met zijn voorganger, Ahmed al-Jarba, onderhoudt ook hij nauwe banden met Saoedi-Arabië.

hadi al bahra

© AFP. Hadi al-Bahra, de nieuwe leider van de nationale Coalitie.

De aanvallen op Gaza zijn een belangrijke blijk van macht tegenover Israël  – 10/07/2014 – The Guardian

Rekenend op de terughoudendheid van Israël om Gaza binnen te vallen, wil Hamas tonen dat het in staat is om zich te verzetten tegen de Israëlische druk door, onder andere, langeafstandsraketten af te vuren en het uitvoeren van offensieven door tunnels en overzees commando’s. Deze aanvallen zijn niet enkel elke keer kunnen geblokt worden, maar Hamas heeft zich, nogmaals, misrekend.

De Libische versie van Romeo en Julia– 10/07/2014 – Orient XXI

Dragounov (genaamd naar de sovjet sluipschutter), is de eerste televisiereeks gedraaid na de revolutie. Het wordt sinds het begin van de Ramadan (29 juni) uitgezonden op 6 verschillende Libische zenders. Het plot is niet al te origineel maar het heeft zich, sinds Shakespeare, nogmaals bewezen: Omar is verliefd op Mouna. Omar komt echter uit een machtige familie en Mouna is arm. De vader van Omar is een gerespecteerde militair en de vader van Mouna overleed in de gevangenis van Gaddafi.

Houthies bezetten de stad Amran– 10/07/2014 – Yemen Times

Vliegtuigen van het Jemenistish leger hebben luchtaanvallen uitgevoerd op de stad Amran die dinsdag in handen viel van Houthie rebellen. (…) De Houthies hebben zonder veel weerstand het kamp van de Speciale veiligheidstroepen kunnen bezetten, zegt een anonieme bron van de 310de gepantserde brigade.