22/08/2014

15-22 augustus

Geweld koppelen met solidariteit: Ferguson, Gaza and de Amerikaanse regering -18/08/2014- Jadaliyya

Palestijnen hebben gereageerd op politiegeweld in Ferguson door het verstrekken van advies over hoe de bijwerkingen van traangas te voorkomen en steun voor demonstranten te uiten. De inwoners van Ferguson hebben op hun beurt borden met “free Gaza” naast hun borden gehouden. Deze uitwisseling van internationale solidariteit tussen twee aparte werelddelen en de netwerken die hierbinnen evolueren, verlichten troebele aspecten van de Amerikaanse Staat en bieden potentiële kaders voor internationaal activisme.

Seks, jongeren en politiek in Algerije– augustus 2014- Le Monde Diplomatique

Veel traditionele en religieuze gemeenschappen verbieden seksuele betrekkingen voor het huwelijk. Over het algemeen wordt dit verbod geschonden, met of zonder hypocrisie. Sinds internet de kennis over seksualiteit verspreidt die tot dusver als verwerpelijk werd geacht, zijn de spanningen in Algerije nog intenser, soms zelf pijnlijk.

Propaganda is een wapen in de oorlog in Irak– 18/08/2014- MO*Magazine

IS is zeer actief op de sociale media, en gebruikt die enerzijds voor wervingsdoeleinden, en anderzijds om angst te zaaien. Angst is als wapen voor IS net zo belangrijk als militaire middelen. Dat het werkt, bleek toen burgers vluchtten op basis van geruchten dat IS onderweg was.

De Sharia, toegepast in Griekenland-19/08/2014- Orient XXI

Binnen de Europese Unie bestaat er één grondgebied waar de Sharia officieel erkend is en toegepast wordt. In Griekenland, en meer bepaald in West-Thracië, op de Grieks-Turkse grens, kunnen Griekse moslim burgers beroep doen op moefti’s en de Islamietische wetgeving, die onder de Griekse wetgeving valt, om familiale en persoonlijke zaken te regelen.

Wie zijn de Houthis in Jemen?– 21/08/2014- Al Jazeera English

Vorige week hebben duizenden Houthi’s opgeroepen tot de afzetting van de huidige Jemenitische regering. De Houthische rebellen, officieel gekend als Ansarallah (aanhangers van God), begonnen in het begin van 1990 een theologische beweging die tolerantie predikte. In 2004 grepen ze de wapens op basis van zelf-verdediging tegen de centrale regering.

© Reuters. De Houthis eisen onder andere de herinvoering van brandstofsubsidies en delen hun onenigheid met de regering.

Autoritarisme of Islamisme? Niet de één noch de ander!– 22/08/2014- L’Orient le Jour

Wat blijft er over, drie jaar na de “Arabische Lente”? Wat is er overgebleven behalve het storend gevoel misleid te zijn geweest? Als het vanaf nu algemeen aanvaard leek te zijn dat de Arabische bevolking niet gedoemd was om steeds te worden geregeerd door autoritaire regimes, hoe kan het dan dat in 2014 alleen al Abdelaziz Bouteflika, Abdel Fattah al-Sissi et Bachar el-Assad herverkozen zijn geweest?