08/08/2014

1-8 augustus

Nachtmerrie in Gaza-03/08/2014-Truthout

Volgens de media wil Hamas Israël vernietigen. In de realiteit hebben de leiders van de Hamas herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat Hamas een twee-staten akkoord, die in overeenstemming is met het internationaal consensus dat al 40 jaar lang door Israël en de Verenigde staten worden tegengehouden, accepteert.

ISIS brengt de oorlog naar Libanon en het zou een onderdeel kunnen zijn van een masterplan– 04/08/2014-The Independent

Alle ogen van de wereld zijn uiteraard gericht op de slachting in Gaza. In het Midden Oosten moest de tragedie op een dag komen, dus gaat de oorlog in Syrië en de overname van het westen van Irak door ISIS door in de schaduw van het Israëlisch-Palestijns conflict. De aankomst van de islamisten in Libanon en een vooruitzicht op een mini-burgeroorlog in Erzal, en misschien zelf tot Tripoli, kunnen echter ergere gevolgen hebben dan de oorlog in Gaza.

Iran, een jaar onder Rouhani– 05/08/2014- MO*Magazine

Toen Hassan Rouhani vorig jaar uitgeroepen werd tot president van Iran, gingen grote groepen mensen de straat op in Teheran om zijn onverwachte overwinning te vieren. Nu, een jaar later, blijven veel Iraniërs hopen op een beter leven, hoewel er in hun dagelijks leven weinig is veranderd. Rouhani beloofde bij zijn aantreden de economie aan te zwengelen en het conflict over het Iraanse nucleaire programma op te lossen. Hoewel de economie blijft hinken door sancties en het beleid van de voorgaande regering, stemmen kleine verbeteringen de bevolking hoopvol.

Antisemitisme waait weer op in Europa ‘in ergste tijden sinds de Nazis-07/08/2014- The Guardian

In Europa wordt het Gaza conflict een nieuw leven ingeblazen in sommige zeer oude en zeer lelijke demonen. Dit is niets nieuw: de politie en Joodse burgerrechtenorganisaties hebben deze trend elke keer waargenomen wanneer er een conflict in Israël en Palestina is. Volgens academici en Joodse leiders is het dit maal echter anders. Meer dan enkel een reactie op het conflict, geven de dreigingen, de haattoespraken en geweld blijk van een dieper en meer verspreid antisemitisme dat, aangewakkerd door verschillende factoren, over de jaren is gegroeid

Wie zijn de Christenen in Irak? – 07/08/2014-L’Orient le jour

Iraakse Christenen, waarvan er tienduizenden gevlucht zijn op donderdag nadat de Jihadisten de controle in handen kregen van verschillende steden in het Noorden, zijn een bedreigde gemeenschap. Velen van hen zijn gedurende de laatste jaren het land ontvlucht.

IMG_1677

© Carmen Pereira Rodriguez. Op 8 augustus kwamen de mensen massaal op straat in Brussel om te betogen tegen de vervolging van christenen in Irak. De christelijke gemeenschap is, sinds de stichting van de Islamitische Staat, slachtoffer van vervolgingen en vluchten massaal het land uit.

De presidentiële verkiezingen, de Koerden en de democratische toekomst van Turkije– 08/08/2014-Orient XXI

De stemmen van de Koerden, die 12% uitmaken van het electoraat, zullen belangrijk zijn voor de eerste Turkse presidentiële verkiezingen met rechtstreekse universele stemming die op 10 augustus zal plaatsvinden. Selahattin Demirtas is 41 jaar oude kandidaat voor de Koerdische politieke beweging en is aan het hoofd van een netwerk die de HDP (democratische volkspartij), een separatistische Koerdische partij, een liberaal linkse partij, een socialistische partij en vooral kleine schakels van de burgermaatschappij regroeperen. Hun resultaat zal niet enkel belangrijk zijn voor deze verkiezingen maar vooral voor de toekomst van een nieuwe oppositie in Turkije.