01/08/2014

1-8 augustus

Mijn broer de zelfmoordterrorist : waarom de Britten naar Syrië gaan-26/07/2014- The Guardian

Waheed was een normale jongeman die van voetbal en sciencefiction films hield. Dit jaar blies hij zichzelf op in Aleppo. Abu Jamal heeft zich aangesloten bij de djihadisten. Tauqir is een hulpverlener die nooit meer naar huis zal komen. Dit is het verhaal van de Britten die hun leven riskeren in Syrië en hun families achterlaten.

Saoedi-Arabië kijkt toe naar de concurrentiestrijd tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar-28/07/2014- Al Monitor 

De Golfstaten zijn, dankzij is het verlies van de Egyptische rol als stabilisator in de regio, de tumult en chaos in Syrië en Irak en de focus van Algerije op zichzelf na het “zwarte decennium” van de jaren ’90, de meest stabiele en invloedrijke machten geworden van de Arabische wereld. Dankzij de politieke stabiliteit en de toenemende olie-inkomsten hebben de Golfstaten financiële rijkdom kunnen verwerven die hun toelaten hun politieke, economische en media invloed te doen gelden in de regio.

Oncontroleerbare brand in de strijd rond Tripoli terwijl Libië in een chaos valt-28/07/2014- Asharq al-Awsat

Op maandag is er een brandstofopslagplaats volledig uitgebrand in de hoofdstad van Libië tijdens gevechten tussen rivaliserende milities. Deze laatste hebben het land tot chaos gedreven drie jaar nadat de, door de NAVO gesteunde, opstanden het regime van Muammar Gadaffi omver hebben geworpen.

© AFP Photo/ Mohamed Elbofisi. Libanese brandweer tracht de enorme brand in de olieopslagplaats te blussen. Deze brand ontstond tijdens een gevecht rond de luchthaven in Tripoli, 28 juli 2014.

Het vreemde lot van het Kalifaat in de geschiedenis van de Islam-31/07/2014- Orient XXI

De leider van de strijders van de Islamitische Staat, Abou Bakr Al-Baghdadi, heeft van alle moslims van het kalifaat (uitgeroepen op 29 juni) in de staat van Mosoel, trouw geëist. Maar naar wat wordt er verwezen met het kalifaat (opvolging)? Een terugblik op  de geschiedenis van de term en de betekenis laat ons toe te speculeren op de boodschap dat deze Islamitische Staat wil brengen naar de umma, de gelovige gemeenschap.

De Israëlische “Iron Dome” was het doelwit van Chinese hackers-31/07/2014-Le Figaro

Ze noemen zichzelf de “Comment Crew”. Deze hackers, die werken voor het Chinese leger, zouden de plannen van het Israëlische raketafweersysteem, Iron Drome, bemachtigd hebben. Dit liet cybercrimedescundige, Brian Krebs, weten via zijn blog.

Israël, herbewapend door de VS, vastbesloten om al de tunnels onder Gaza te vernietigen-31/07/2014- L’Orient Le Jour

Na een bijzonder bloedige dag, vertoonde Israël geen enkel teken van spijt in de oorlog tegen Hamas is Gaza. Het land mobiliseerde zelf 16.000 extra reservisten en kondigde aan vastberaden te zijn om elke tunnel, gegraven door de Palestijnse strijders, onder Gaza te vernietigen.