18/08/2014

8-15 augustus

50 jaar geleden ontstond de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie-12/08/2014- OrientXXI

28 mei 1964 : 50 jaar geleden stichtte koning Hussein van Jordanië de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie tijdens een congres in Jerusalem, toen nog in Arabische handen. Ondanks de gebreken ervan, zou dit congres het begin van de heropleving van de Palestijnse politiek worden, na het ineenstorten van de verzetsbeweging in 1948-1949.

Irak: Nouri Al-Maliki, het einde van het bewind van de autoritaire Eerste Minister– 12/08/2014-Francetvinfo

« We zijn tot de conclusie gekomen dat Maliki is niet langer in staat is om de eenheid van Irak te bewaren, maar ayatollah Ali Sistani (hoofd van de Iraakse sjiitische geestelijken ed.) blijft nog steeds hoopvol, » zei op dinsdag 5 augustus, 2014 een Iraanse functionaris aan Reuters. Hoewel hij aan de macht geholpen werd door de Verenigde Staten en gesteund werd door Iran, heeft Nouri Al-Maliki zijn steun en de hoop op verzoening van de Iraakse bevolking verloren tijdens de huidige crisis.

Jean-Pierre Filiu : « De Islamietische Staat gaat tewerk als een pletwals»– 08/08/2014-Le Figaro

De internationale gemeenschap heeft nog geen blijk gegeven van strategische anticipatie noch betrouwbare inlichtingen kunnen vrijgeven en ze begrijpt de ware doelstellingen van de jihadisten niet. De Westerse landen blijven maar wachten op de volgende zet of verliezen hun tijd met het vullen van de gaten. Vandaag de dag bijvoorbeeld, beseffen we nog steeds niet in welke belangrijke rol Gaza speelt voor de Islamieten van de Islamietische Staat. Er bestaat vandaag de dag een reële bedreiging voor de wereldvrede.

Pro- of anti-Erdogan, objectiviteit over Turkije is noodzakelijk, ook voor de VRT– 14/08/2014-De Morgen

Waarom zou Erdogan zijn delicate vredesproces met de Koerdische afscheidingsbeweging PKK en lucratieve relatie met de Noord-Iraakse Koerden – ook slachtoffers van IS – op het spel zetten door die gekken te steunen? Waar blijven deze vragen en tegenindicaties? Volgens ons is iets grondig aan het foutlopen met de Turkijeberichtgeving. Meer en meer lijkt het nieuws naar vooraf gevormde clichés te worden geplooid.

 Hoe het muziek festival Mawazine in Rabat een teken is voor vooruitgang van de stad– 13/08/2014-The Guardian 

“De hoofdstad geniet van het groeiende succes van het Mawazine festival, zijn culturele dynamiek en de toeristische en zakelijke gelegenheden dat het biedt. Aan de andere kant laat de stad toe dat het festival zich kan ontplooien in het hart van de stad die zowel modern is als vol cultureel en historisch erfgoed is” concludeert Azzouzi. “Mawazine en Rabat hebben een unieke relatie waarbij elk zich in harmonie kan ontwikkelen.

sans-titre2-380x192

© Officiële Website. De 13de editie van het populaire Mawazine festival in Rabat was alweer een groot succes. Het gratis festival, met populaire headlines van over de hele wereld, gaat elk jaar door van 30 mei tot 7 juni.

Pakistan bereidt zich voor op een dag vol protesten– 14/08/2014- Al Jazeera English

De Punjab provincie van Pakistan is voorbereidt voor een dag van protesten. Oppositieleider Imran Khan en anti-gouvernementele geestelijke Tahir-ul-Qadri leiden een mars van duizenden aanhangers waarin ze eisen dat de regering van premier Nawaz Sharif af zou treden. De betogers vertrokken op donderdagochtend, op de Pakistaanse onafhankelijkheidsdag, vanuit Lahoor en reizen door, via de snelweg, naar Islamabad (de hoofdstad van Pakistan), waar ze plannen een sit-in te houden tot hun eisen worden voldaan.