19/08/2014

Gaza, l’impasse historique

9782849243749 ok - Copie (2)Doorheen de geschiedenis is Gaza altijd een belangrijk strategisch en geopolitiek kruispunt geweest voor plaatselijke grootmachten. De vissersbevolking heeft een lange multiculturele traditie dat het resultaat is van de Egyptische, Filistijnse, Babylonische, Perzische, Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Arabische veroveringen. Alvorens Egypte te veroveren, is Napoleon Bonaparte eveneens tegen de Mamelukken in Gaza gaan vechten. Het belang van de Gazastrook wordt aangetoond door zowel haar levendige cultuur, archeologische sites en ambachten als door haar weerstand tegen bezetters door de eeuwen heen. Ondanks de beproevingen en het huidige drama, verzetten de inwoners van Gaza zich nog steeds.

De gebeurtenissen van december 2012 en de tragedie die sinds juli 2014 plaatsvind in dit kleine overbevolkte lap grond tussen Israël en Egypte zouden dus de herschreven moeten worden in de oude en nieuwe geschiedenis. Sinds 2007 zijn we getuige van de langzame verstikking van een grondgebied die sinds Hamas aan de macht is, nog explosiever is als voorheen. Twee miljoen inwoners van Gaza leven onder een verschrikkelijke Israëlische en Egyptische blokkade en zijn het symbolisch gewicht van het conflict.

Sébastien BOUSSOIS, doctor in Politieke Wetenschapper, is geassocieerd onderzoeker aan de ULB (Université Libre de Bruxelles) en het Jacques Berque Centrum (CNRS-Rabat) en is schrijver van, onder andere, « Sauver la mer Morte, un enjeu pour la pais au Proche-Orient » (Armand Colin). Daarbij is hij ook voorzitter van de CCMO (Cercles des Chercheurs sur le Moyen-Orient) en wetenschappelijke raadgever bij het MEDEA Instituut (Instituut voor mediterrane en euro-arabische samenwerking) te Brussel. Zijn laatste werk « Israël entre quatre murs, le complexe de sécurité face aux Printemps arabes » is gepubliceerd door Editions du GRIP (Brussel).