26/09/2014

Persoverzicht 12- 19 september

Aanhang Egyptische hongerstaking groeit – 14/09/2014 – Al Jazeera English

Een landelijke hongerstaking tegen de controversiële prosest-wet in Egypte wint aanhang. Wanneer de Egyptische President Abdel Fattah el-Sisi volgende week naar New York trekt voor de Algemene Vergadering van de VN, laat hij een land achter met een steeds groeiende beweging van hongerstakers die de vrijlating eisen van gevangennen die het slachtoffer werden van de omstreden wet.

De institutionalisering van de Tunesische revolutie – 15/09/2014 – OrientXXI

Na een interimregering van twee en half jaar, zullen de Tunesische kiezers de komende weken nieuwe leiders verkiezen, inclusief de President van de Republiek. Verkozen politici zullen belangrijke thema’s als veiligheid en economische en sociale uitdagingen moeten aanpakken. Om deze uitdagingen te realiseren hebben ze vijf jaar en… Westerse hulp.

Iran heeft weinig op met Afghaanse vluchtelingen – 16/09/2014 – MO*Magazine

Dagelijks proberen wanhopige Afghanen illegaal de grens over te steken naar Iran. Een dure en gevaarlijke reis die vaak eindigt waar hij begonnen is. Want Iran ziet de Afghanen liever gaan dan komen.

Duizenden inwoners van Gaza vluchten naar Europa langs tunnels, mensensmokkelaars en boten – 17/09/2014 – Haaretz

Duizenden Palestijnen hebben de Gazastrook verlaten om via tunnels, mensenhandelaars en boten naar Europa te gaan. Het zinken van twee schepen met Palestijnen uit Gaza – een voor de kust van Malta, vorige week, en een ander voor de kust van Egypte – en de verdrinking van honderden passagiers hebben de aandacht gevestigd op deze trend. De inwoners van Gaza ontvluchten de Gazastrook al sinds het begin van ‘Operatie Beschermende Rand’, maar de media versloegen deze vlucht amper.

 

© IRIN - Every day 1,500-2,000 individuals are expelled from Iran, according to the Afghan government

© IRIN – Every day 1,500-2,000 individuals are expelled from Iran, according to the Afghan government