12/09/2014

Persoverzicht 5 september augustus – 12 september

Islamitisch bankieren trekt de aandacht van het Westen – 7/09/2014 – Al Monitor

Westerse maatschappijen en instituties kijken meer en meer naar Islamitische financiële regelgeving met het oog op zelfvernieuwing. Islamitisch bankieren kan een alternatief bieden voor de huidige marktsystemen die ten gevolge van de financiële crisis van 2008 negatief beïnvloed werden.

Militie uit Misrata grijpt de macht in Libië – 10/09/2014 – OrientXXI 

Middenin de Libische onrust laat een nieuwe kracht zich opmerken: de oude stad Misrata. Haar erfenis als martelaarsstad tijdens de revolutie, de moed van haar brigades tegen Mouammar Kadhafi en de sociale vaardigheden van de oude koopvaardijfamilies, verbonden met andere Mediterraanse landen, maken het een gevaarlijke concurrent van Tripoli, wiens troepen de scepter zwaaien sinds eind Augustus. Misrata heeft alles in huis om de nieuwe de facto hoofdstad van Libië te worden.

Het Europese asielsysteem begeeft het  – 10/09/2014 – Middle East Monitor
Duizenden Syrische vluchtelingen riskeren hun leven om als asielzoeker Europe te bereiken, maar ze komen terecht in een systeem van informele en ontoereikende procedures, waarvan sommigen enkel onder het mom van liefdadigheid. In sommige gevallen worden vluchtelingen letterlijk terug over de internationale grenzen en territoriale wateren ‘geduwd’.

De Islamitische Staat of de kracht van beelden – 10/09/2014 – L’Orient le jour

Er is nog maar weinig geweten over de Islamitische staat, die in enkele maanden tijd is uitgegroeid tot de voornaamste terroristische dreiging in het Midden-Oosten. Het is wel duidelijk dat de IS weet hoe het zaken moet orchestreren en hun communicatietechnieken lijken perfect gecontroleerd. De IS heeft de naam ultrageweldadig te zijn, zowel om vijanden te terroriseren als om nieuwe recruten aan te trekken. Hun onderliggende strategie bestuderen en doorgronden zou helpen om enkele onbekende terreinen van de organisatie te verduidelijken.

Palestina is te klein voor een marathon – 10/09/201 – MO*Magazine

Vijf dagen nadat de Israëlische oorlog tegen Gaza ophield, liet Israël weten dat het 400 hectaren grond op de Westelijke Jordaanoever gaat annexeren om er nieuwe nederzettingen te bouwen. Het gaat om de grootste annexatie in dertig jaar van grond die nu nog in handen is van Palestijnen. Hoe ingrijpend de Israëlische kolonisatiepolitiek is, toont Berber Verpoest in een webdocumentaire over de marathon van Betlehem: een ononderbroken parcours van 42 km vinden bleek onmogelijk. Dan maar rondjes lopen.

 

Een Palestijnse loper duwt een vriend in een rolstoel langs de scheidingsmuur, tussen de stad Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever, tijdens de tweede jaarlijkse Palestijnse Marathon op 11  April 2014. Een 2500-tal Palestijnse en 700 internationale lopers namen deel aan de wedstrijden van 5km, 10 km, de halve en de hele marathon, onder het moto: "Right to movement". Deelnemers aan de marathon moesten twee keer dezelfde route afleggen, aangezien de organisators geen ononderbroken parcour van 42 kilometer onder controle van de Palestijnse autoriteit konden vinden.

Een Palestijnse loper duwt een vriend in een rolstoel langs de scheidingsmuur, tussen de stad Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever, tijdens de tweede jaarlijkse Palestijnse Marathon op 11 April 2014.