17/10/2014

Persoverzicht 10 – 17 oktober

Milieubewustzijn groeit in Istanboel – 14/10/2014 – MO*Magazine 

Istanboel is in het afgelopen jaar milieubewuster geworden. Tot die conclusie komen betrokkenen een jaar na de opstand in het Turkse Gezi Park, die begon als een actie om bomen te redden en uitmondde in protesten tegen de regering in het hele land.

Dreiging van Somalisatie achtervolgt Jemen – 14/10/2014 – Al Monitor 

De strijdende partijen in Jemen houden vast aan hun standpunten, wat kan leiden tot het falen van de vrede en de partnerschapsovereenkomst die getekend werd door de Houthis. De vredes- en partnerschapsovereenkomst, het tweede akkoord sinds 2011 tussen de twistende partijen in Jemen, dreigt opnieuw te falen. Ondertussen is er geen onderscheid meer tussen de jonge politici en de oude elite, vooral met betrekking tot het gebrek aan betrouwbaarheid bij het naleven van de akkoorden en hun onvermogen om een minimum aan consensus te verzekeren die nodig is om de ineenstorting van het armste land in het Midden-Oosten te vermijden.

De « New York Times » beschrijft het bestaan van achtergelaten chemische wapens in Irak – 15/10/2014 – Le Monde 

George W. Bush trok in 2003 ten oorlog tegen Irak, op zoek naar massavernietigingswapens. Ter plaatse ontdekten Amerikaanse troepen verouderde chemische wapens, blijkt nu uit onthullingen van de New York Times, op 14 oktober. De informatie werd tot nu toe geheim gehouden, ondanks de gevolgen die verschillende Amerikaanse en Iraakse soldaten vandaag moeten dragen nadat ze blootgesteld werden aan giftige substanties. Terwijl de Islamitische Staat haar invloed op het Iraakse grondgebied verder uitbreidt, wordt men loslippiger. Hier volgt een samenvatting in zeven kernpunten van de lange uiteenzetting van de New York Times.

Hoe Frankrijk het cyberjihadisme wil bestrijden – 15/10/2014 – Le Figaro 

Artikel negen van een wetsvoorstel dat momenteel behandeld wordt in de Senaat voorziet voornamelijk in het schrappen van bepaalde internetinhouden. Een maatregel die volgens sommigen “vrijheidsdodend” is.  Sinds een tiental jaren doet de aanwezigheid van de radicale Islam op het internet zich voor op een tiental zeer gespecialiseerde, salafistische sites en in enkele filmpjes van Bin Laden of andere oorlogsvoerders die gefilmd worden tijdens het afratelen van de fatwas. Het zijn deze duizenden beelden, videos en andere inhouden, die via Facebook, Twitter, Youtube of Instagram verspreid worden, die de djihad publiekelijk vergoeilijken en kandidaten voor het terrorisme overtuigen om de sprong te wagen.

Zware gevechten voor controle over Benghazi – 16/10/2014 – Al JAzeera English 

De gevechten tussen rivaliserende milities blijven voortduren, nu Egypte meldingen van zijn betrokkenheid bij aanvallen op Islamitische posities ontkent. Milities van Khalifa Haftar, een voormalige Libisch generaal, proberen Libiës tweede grootste stad Benghazi te heroveren op de Islamitische strijders. Volgens meldingen gebeurt dit met de hulp van Egypte en met steun van de erkende overheid van Libië.

 ©REUTERS/Khaled Abdullah |Sjiietische Houthi militanten  patrouilleren in de omgeving van een massabegrafenis van de slachtoffers van een zelfmoordaanslag op de aanhangers van de Houthi group, in Sanaa op 14, Oktober 2014

©REUTERS/Khaled Abdullah |Sjiietische Houthi militanten patrouilleren in de omgeving van een massabegrafenis van de slachtoffers van een zelfmoordaanslag op de aanhangers van de hun groep, in Sanaa op 14 Oktober 2014.