24/10/2014

Persoverzicht 17 – 24 oktober

Denemarken verkiest zachte aanpak voor teruggekeerde Islamstrijders – 19/10/2014 – Washington Post 

In Denemarken werd nog geen enkele teruggekeerde strijder opgesloten. Meer nog, ervan uitgaand dat discriminatie in het thuisland even crimineel is als de recrutering van de Islamitische Staat, voorzien de machthebbers gratis psychologische bijstand en zoeken jobs en plaatsen in scholen en universiteiten voor de terugkeerders. Functionarissen wenden hiermee een nieuwe aanpak aan om tegemoet te komen aan een radicale moskee die de recruteringsstroom afzwakt.

De onzekere toekomst van Oman – 21/10/2014 – Al Monitor 

Wanneer veel Arabische staten te leiden hadden onder sectarisch geweld en politiek tumult, vormde het Sultanaat van Oman een baken van rust en tolerantie. Oman’s stabiliteit is vooral te wijten aan de populariteit van de leider, Sultan Qaboos bin Said Al Said. De gezondheidsproblemen van de sultan van Oman zullen een impact hebben op de Golfstaat en zijn uniek buitenlands beleid.

Syrië: Narine Afrine, de vrouw die de Islamitische Staat trotseerde – 21/10/2014 – Le Point 

Als hoofd van de eenheden belast met het beschermen van de stad Kobane tegen de jihadisten, is deze strijdster een voorbeeld van de het belang dat aan vrouwen gehecht wordt bij de Koerden. Haar naam brandt op ieders lippen, maar niemand kent haar ware gezicht. Nochtans is haar aura duidelijk aanwezig van Syrië tot in Irak, bij de Koerdische strijders die de strijd aangaan met de jihadisten van de Islamitische Staat (IS).

Pakistaanse Ahmadi’s moeten kiezen tussen dood en ballingschap – 21/10/2014 – MO*Magazine 

Pakistan is het enige land waar Ahmadi’s bij wet worden vervolgd, maar ook in andere moslimlanden neemt de discriminatie en het geweld tegen de islamitische sekte toe. ‘In Pakistan blijven was niet meer mogelijk’, getuigt een naar de VS uitgeweken Ahmadi.

Tunesië, de hoop van de Arabische Lente – 23/10/2014 – Orientxxi 

Ondanks de moeilijkheden tijdens de post-revolutionaire periode, blijft Tunesië de hoop van de Arabische Lente. Hoe kunnen we dit optimisme verklaren als het land geconfronteerd wordt met een zware economische en sociale crisis, het nauwelijks een einde kan stellen aan de gewelddadigheden van de jihadisten en de Tunesiërs over weinig duidelijkheid beschikken over de wetgevende en presidentsverkiezingen van oktober en november 2014?

female-fighters-of-the-kurdish-people-s-protection-units-carry-their-weapons-as-they-talk-along-a-road-in-qamishli_5134009

© Reuters/Rodi Said | Vrouwelijke strijders van de Koerdische beschermingseenheden, dragen hun wapens terwijl ze naar hartelust babbelen langs een weg in Qamishli.