03/10/2014

Persoverzicht 26 september – 3 oktober

Pakistaanse arbeidsmarkt blijft potdicht voor vrouwen – 26/09/2014 – MO*Magazine

Slechts een op de vijf vrouwen in Pakistan heeft een betaalde baan. In het tribale noorden is de verhouding nog schever doordat de vrouw wordt geacht binnenshuis te blijven. Vijftien jaar geleden haalde ze haar doktersdiploma. Maar nu is Saleema Bibi veertig, en ze heeft nog nooit professioneel kunnen werken. Ze woont in Peshawar, de hoofdstad van de noord-Pakistaanse provincie Khyber-Pakhtunkhwa (KP). Ze is huisvrouw, in een strenggelovige familie die niets moet hebben van werkende vrouwen.

Hoe België het middelpunt van Jihadisten-recrutering werd– 28/09/2014 – Wall Street Journal 

Belgische aanklagers zijn begonnen met het grootste terrorisme proces in de geschiedenis van het land, waarbij 46 personen beschuldigd worden van lidmaatschap van een terroristische organisatie die jongeren recruteerden om te gaan vechten in Syrië. Veel landen in de regio leggen zwaardere regelgevingen op, nu grote aantallen Europeanen vertrekken richting jihad. Burgerrechtenbewegingen and Moslimorganisaties menen dat een aggressiever beleid de leiders van de gemeenschappen, die het best geplaatst zijn om samen met de politie de radicalisering tegen te gaan, kan buitensluiten.

Elke dag sterven acht migranten op weg naar rijkere landen – 29/09/2014 – The Guardian 

Met 3000 dode migranten dit jaar, en het aantal stijgt nog steeds, is Europa de gevaarlijkste bestemmming voor “onwettige” migratie in de wereld. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het rapport concludeert dat de disproportioneel hoge dodentol in de Middenlandse Zee “de dramatische verhoging van het aantal migranten dat Europa wilt bereiken, aantoont”. Zo werden in 2014 meer dan 112.000 onwettige migranten omgemerkt door de Italiaanse autoriteiten, bijna drie keer meer dan in 2013.

Qatar, de Club Med van de terroristen – 30/09/2014 – Courrier International 

Terwijl Qatar publiekelijk zijn tegenstand tegen het extremisme verkondigt en het deelneemt aan de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat, tonen verschillende terrorismerapporten van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat veel Qatarezen de jihadistische beweging in Irak en Syrië financieren, met goedkeuring van het emiraat.

Het suikerfeest: schapen slachten of doneren, het dilemma van de Moslims 02/10/2014 – L’Express

Vanaf zaterdag vieren een vijf miljoen tal Moslims in Frankrijk het meest belangrijke feest van de Islam, het suikerfeest. Het dilemma van de Moslims draait rond het slachten van schapen of doneren. Eid al-Adha (het offerfeest) en Eid al-Adha (de grotere Eid) herdenken de onderwerping van Abraham tot God, die daarbij bereid was zijn zoon te offeren, maar die werd in extremis vervangen door een schap. Vanaf toen werd het de gewoonte om een “kuddedier” te offeren en dit te delen met geliefden en armen tijdens het feest, dat ook een moment van dank en gebed is.