10/10/2014

Persoverzicht 3 – 10 oktober

Archeologie als excuus voor annexatie in Oost-Jeruzalem – 07/10/2014 – MO*Magazine 

Silwan, geannexeerd Oost-Jeruzalem, donderdag 2 oktober. Majd Gaith, 23 jaar kan nog altijd niet geloven wat er 2 dagen geleden gebeurd is. Hij schudt regelmatig het hoofd terwijl hij me aan de hand van een kaart de situatie op het terrrein probeert uit te leggen. In de nacht van maandag op dinsdag hebben een tiental  joodse kolonisten onder politiebegeleiding hun intrek genomen in 7 gebouwen. ‘De buurtbewoners hadden al langer een vermoeden dat er iets te gebeuren stond’, aldus Majd.

Jemen wordt hervormd door rebellie en intriges – 9/10/2014 – The Guardian 

Slechts afgelopen Juni, stelde President Obama Jemen voor als een schoolvoorbeeld van wat er bereikt kan worden in het Midden Oosten zonder troepen op het terrein. De laatste maand echter, stuikte het Jemenitische model in elkaar wanneer de rebellen, die zichzelf ‘The Supporters of God’ noemen, zich in de hoofdstad, Sana’a, verspreiden en er sleutelposities veroverden, wat leidde tot de ontbinding van het Parlement.

Waarom schiet Turkije Kobane niet te hulp? – 09/10/2014 – Le Monde

De Islamitische Staat was op weg om de Koerdische stad Kobane, in Syrië, in te nemen op donderdag 9 oktober. De aanvallen van de djihadisten op de regio, grenzend aan Turkije, heeft zo’n 300.000 bewoners op de vlucht gejaagd, waarvan meer dan 200.000 hun toevlucht gezocht hebben in Turkije. Ankara heeft troepen geconcentreerd op de grens. Het parlement heeft, op 2 oktober, een voorstel gestemd dat de regering toe laat om militair te interveniëren in Irak en Syrië in de strijd tegen de Islamitische Staat. Nochtans schieten de turkse troepen de Koerdische strijders die hun stad beschermen niet te hulp. Waarom niet?

Zweden erkent de “Palestijnse Staat” – 10/06/2014 – MENA Post

Op vrijdag 3 oktober 2014, deed Zweden, bij monde van eerste minister Stefan Löfven, een historische verklaring, namelijk dat het de “Palestijnse Staat” zo erkennen. Deze bekendmaking valt samen met de Joodse feestdag Jom Kipoer. Nadat Zweden al stemde voor de ‘observatiestatus’ van Palestina in de VN in 2012, bevestigt het nu zijn steun aan het Palestijnse volk door de belofte van een offciële staatserkenning. Hierdoor vervoegd Zweden een meerderheid van landen die dat in het verleden al deden (112 volgens het AFP, 134 volgens de Palestijnse autoriteit)

 

Beirut bindt de strijd aan tegen de coruptie die de stad ‘vergiftigt’–  5/10/2014 – Al Jazeera

Activisten in de Libanese hoofdstad verzameling rapporten over omkoping in een poging deze praktijken af te zwakken. Ongeveer vijf procent van Libanon’s Brutto Binnenlands Product (BBP) gaat elk jaar verloren aan onwettige kapitaalvlucht. Alles – van het vermijden van verkeeerswetgeving tot het krijgen van overheidsjobs, zelfs de bestendiging van een politieke post – kan gekocht en verkocht worden, volgens een rapport door U4, een Noors onderzoeksbureau naar anti-corruptie. Libanon stond in 2013 op de 127ste plaats van de 177 landen op de “Corruption Perception Index” van Transperancy International, met zeven landen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika die nog slechter scoorden.

©AP/Lefteris Pitarakis | Een Turkse Koerd kijkt naar een luchtaanval op Kobani,  in Syrië, aan de Turks-Syrische grens op 8 oktober 2014.

©AP/Lefteris Pitarakis | Een Turkse Koerd kijkt naar een luchtaanval op Kobani, in Syrië, aan de Turks-Syrische grens op 8 oktober 2014.