21/11/2014

Persoverzicht 14 – 21 november

Europa deed al weinig voor de Syriërs, nu wilt het nog minder doen – 16/11/2014 – Your Middle East 

Toen de Arabische Lente uitbrak, werd de EU’s “promotie van de democratie” op de proef gesteld. Jarenlang lagen Europa’s woorden en daden niet op dezelfde lijn. Wanneer de situatie in Syrië escaleerde, werd er in Brussel weinig moeite gedaan om het conflict te beëindigen, noch werd er humaan migratiebeleid voorbereid. In zijn openingsverklaring zei Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, met het oog op het Midden-Oosten dat de EU “niet tevreden kan zijn met hoe de buitenlandse politiek op dit moment loop.”

Theatertherapie in Libanon – 17/11/2014 – Orientxxi 

Zeïna Daccache is de Libanese pioneer in dramatherapie. Met een techniek die theater gebruikt voor psychotherapeutische doeleinden, haalde ze onlangs het nieuws door gevangenen uit Roumieh en Baabda op te voeren. Vandaag bereidt ze in Tripoli, een stad die verwoest is door de Syrische ciris, een nieuw stuk voor met Libanese vrouwen en Syrische vluchtelingen. De ideale gelegenheid om twee werelden samen te brengen en het leed onder woorden te brengen.

No place like home: Wat te doen als jihadisten terugkeren – 18/11/2014 – BBC News 

Volgens het Amerikaanse inlichtingendienst CIA, vechten meer dan 15.000 buitenlandse jihadisten uit 80 landen aan de zijde van de militanten in Syrië. Analysten zien gelijkaardigheden tussen het huidige conflict en de oorlog is Afghanistan in de jaren ‘80. Sommige landen proberen de stroom af te stoppen, anderen sluiten hun ogen, maar ze worden allemaal geconfronteerd met hetzelfde probleem: wat doen we als die jihadisten terugkeren naar huis?

Hoe veilig is Kaboel? – 19/11/2014 – MO*Magazine

Veiligheid is een relatief en rekbaar begrip, zeker in Afghanistan. België geeft bijgevolg de meeste Afghaanse asielzoekers bescherming. Toch stuurde ons land ook, zij het druppelsgewijs, jongeren terug naar Kaboel, want een ‘veilige regio’. Maar hoe veilig is terugkeer naar de Afghaanse hoofdstad? Tine Danckaers nam polshoogte in Kaboel en sprak met Afghaanse ministers en parlementsleden, internationale ngo’s en expats.

Opvolging Oman blijft onzeker – 20/11/2014 – Orientxxi 

Oman diende als tussenpersoon tussen de VS en Iran en speelde een actieve diplomatieke rol in de regio. Vandaar heerst er ongerustheid in meerdere hoofdsteden – gedeeld door de bevolking – over de gezondheid van sultan Qabous ibn Said. Hij heeft geen directe nakomelingen, dus de procedure voor het aanduiden van een nieuwe monarch kan wel eens ingewikkeld worden. De jonge maatschappelijke middenveld dat ontstond tijdens de “Omaanse Lente” van 2011 en 2012 van haar kant, is bereid in te stemmen met een vernieuwing van het autoritaire model dat al lang zijn limieten heeft bereikt.

Still frame from video posted by ISIS on Al Hayat TV, which alleges to show Briton named Abdul Rakib Amin on 22 June 2014 British citizen Abdul Rakib Amin appeared in an Islamic State recruitment video in June

De Brit Abdul Rakib Amin wordt getoond in een promotievideo die gepost werd door ISIS op Al Hayat Tv op 22 juni 2014.