27/11/2014

Persoverzicht 21 – 28 november

Europa neemt zwaardere, hoewel symbolische, maatregelen om het Israëlisch beleid te veroordelen – 22/11/2014 – New York Times

Europese landen, Israëls belangrijkste handelspartners en een historische steunbasis, nemen zwaardere maatregelen om de Palestijnse soevereiniteit te steunen and om het aggressieve,  expansionistische beleid van Israël te veroordelen. Jarenlang stapelde de frustraties zich op en werden geuit, maar er werd zelden naar gehandeld. Maar nu hebben politici van Groot-Brittanië, Frankrijk, Spanje en Zweden symbolische stappen ondernomen om Israël onder druk te zetten om een toegeeflijkere houding aan te nemen ten opzichte van de Palestijnen.

Sikhs-minderheid Pakistan doelwit van discriminatie23/11/2013 – Dewereldmorgen 

De kleine sikh-minderheid in het noorden van Pakistan heeft zwaar te lijden onder het islamitische fundamentalisme. De sikhs vluchten naar steden als Peshawar, maar de regering staat niet te springen om ze te helpen. Balwan Singh is een 84-jarige man met een groentewinkeltje in de stad Peshawar. Hij is een sikh, een kleine minderheidsgroep van zo’n veertigduizend zielen in het hele land. Toch voelt hij een sterke band met Pakistan, want hier is Guru Nanak geboren, de stichter van de sikh-godsdienst.

Netanyahu’s regering stemt een voorstel om het “Joodse karakter” van Israël te versterken – 24/11/2014 – France 24

De regering van Benjamin Netanyahu keurde op zondag een voorstel goed dat het Joodse karakter van de Israëlische staat versterkt. Zijn tegenstanders vrezen dat dit de democratische fundamenten van het land, alsook de rechten van de Arabische minderheid zal afzwakken. Op woensdag zal de Knesset beginnen met de bespreking van het voorstel dat Israël niet langer definieert als een “Joodse en democratische” staat, maar als “de nationale staat van het Joodse volk”.

Presidentiële polarisatie in Tunesië, een risico voor de democratie – 26/11/2014 – orientxxi 

Aan het eine van 2014 zal Tunesië leven volgens de verkiezingen. Drie stemmingen in drie maanden: de wetgevende verkiezingen op 26 oktober, de eerste ronde van de presidentsverkieizngen op 23 november en de tweede ronde, die voorzien is voor eind december, voor de twee kandidaten die zich reeds konden onderscheiden van de 22 anderen. Béji Caïd Essebsi behaalde 39,46% van de stemmen en Moncef Marzouki 33,43%. De strijd tussen beiden belooft stevig te worden, aangezien ze politieke tweestrijd verpersoonlijken.

De psychiater van de Taliban – 26/11/2014 – BBC

In de late jaren ‘90 controleerde de Taliban Afghanistan, maar de gevechten die hen aan de macht brachten leidde tot heel wat psychologische problemen bij de militanten. Slechts een dokter erkende het probleem en stemde, hoewel hij het niet eens was met de ideologie van de Taliban, in om hen te behandelen.